Bomenasiel in Nazareth geeft bomen tweede leven: “Zonde om gezonde bomen af te zagen”

In een bomenasiel in Nazareth kunnen mensen en bedrijven bomen binnenbrengen die anders zouden verdwijnen. Het gaat om gezonde exemplaren die elders een tweede leven krijgen. "Mensen kunnen een boom uit het asiel kiezen om in eigen tuin te herplanten."

 “De bedoeling is dat we bomen die elders moeten wijken niet langer omzagen, maar herplanten in een tuin of een groene zone. Het moeten gezonde bomen zijn. Dat betekent dat ze nog nooit gesnoeid mogen zijn en een aantal jaar goed hebben kunnen groeien”, vertelt boomverzorger Dries Rooryck.  Hij is de bezieler van het bomenasiel.  De focus ligt op inheemse boomsoorten maar ook exotischere exemplaren zijn welkom. 

Boomverzorger Dries geeft een rondleiding in het bomenasiel, bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Al half jaar bezig met het concept"

"Een paar maanden geleden hebben we een boerderij gekocht in Nazareth waar we het bomenasiel willen uitbouwen. We zijn al een half jaar bezig met dit concept. We zijn ermee begonnen omdat we het zonde vinden om mooie en gezonde bomen af te zagen. Afgedankte exemplaren kunnen perfect een tweede leven krijgen. Dat maken we nu mogelijk.”  

Mensen kunnen een asielboom kopen. Zij kunnen die zelf planten of dat laten doen

boomverzorger Dries Rooryck

Particulieren of bedrijven?

“We werken zowel voor bedrijven als particulieren. We kijken eerst of de bomen ergens anders kunnen worden geplant. Lukt dat niet, dan nemen we de bomen mee naar onze kwekerij. Hier kunnen de mensen ook afgedankte bomen komen bekijken en kopen. Ze herplanten doen mensen zelf of ze laten het door ons doen. ” 

Organisatorisch niet eenvoudig

Het nieuwe bomenasiel regelt soms zelf transport voor bomen maar dat is niet altijd mogelijk.  “Je hebt soms bomen van 5 meter hoog en 2 meter breed.  Om die te vervoeren heb je echt speciaal materiaal voor nodig.  In het ideale scenario leveren mensen zelf bomen bij ons in. ”

Interesse van universiteit en gemeente

Rooryck kreeg al veel positieve reacties. “We hebben al overleg gehad met de gemeente Nazareth en ook de Gentse universiteit is het idee genegen. Het gaat om bomen die zouden moeten wijken bij de aanleg van iets nieuws”, zegt Rooryck. 

We zijn heel blij dat er een ondernemer is die op een ecologisch verantwoorde manier zijn bedrijf wil uitbouwen

Peter Versnaeyen schepen (Vooruit-Groen)

“We zijn heel blij dat er een ondernemer is die op een ecologisch verantwoorde manier zijn bedrijf wil uitbouwen. Er is nog geen formele overeenkomst met de gemeente, maar wij zullen er wel gebruiken van maken”, vertelt schepen Peter Versnaeyen (Vooruit-Groen). "Zo zijn we enkele straten aan het heraanleggen waar bomen voor overlast zorgen. We gaan nu bekijken of we ze veilig kunnen weghalen en een andere bestemming kunnen geven. Het bomenasiel is zeker een mogelijkheid."

kasto80

Meest gelezen