Hoofdbibliothecaris Niki D'Heere en schepen Elke Roux (Vooruit)
Radio 2

Nederlandstalige bib Anderlecht open na jarenlange renovatie: "Mensen hebben nood aan ontsnapping"

Twee jaar lang werd er hard gewerkt in de Nederlandstalige bibliotheek van Anderlecht. Maar nu is ze helemaal vernieuwd. Op 21 april gaan de deuren opnieuw open. En daarom is het nu alle hens aan dek om de 40.000 boeken te verhuizen. "Er is nu vloerverwarming, een prachtige patio en héél véél licht", zegt een trotse hoofdbibliothecaris. 

Een grondige facelift, dat is het minste wat je kan zeggen van de vernieuwde Nederlandstalige bib in de Sint-Guidostraat in Anderlecht. Twee jaar hebben de werkzaamheden geduurd, maar het resultaat mag er zijn. Dat zegt hoofdbibliothecaris Niki D’Heere. “Voor de renovatie wilden we werk maken van de drie grote v's: verlichting, verluchting en verwarming. Die waren dringend aan vernieuwing toe. Dat was de aanleiding voor een grondige renovatie van de benedenverdieping. Er is nu vloerverwarming, de verlichting is veel moderner en aangenamer, en dankzij de patio centraal in de bib, komt er veel meer natuurlijk licht binnen. En de ventilatie is helemaal coronaproof.” 

Ook anderstaligen komen hier om hun Nederlands te oefenen of het Engelstalige aanbod

De bibliotheek van Anderlecht is dan wel Nederlandstalig, de bezoekers zijn dat niet altijd. “We hebben een heel divers publiek. Onze grootste groep zijn natuurlijk de scholen. We hebben 22 Nederlandstalige basisscholen hier in Anderlecht. In normale tijden hebben we met de secundaire scholen erbij 140 klassen per jaar die langskomen. En daarnaast eigenlijk iedereen die interesse heeft in film, cultuur of gewoon de krant komt lezen. Veel jongeren die gebruik maken van onze computers. Maar ook heel veel anderstaligen die hier het Nederlands komen oefenen met lesmateriaal. Of ze komen in het Engels lezen want we hebben ook een mooi aanbod in die taal.” 

Ontsnappen

Hier zijn ze ook overtuigd van het nut van de renovatie van de bib, zelfs in online tijden. D’Heere: “Mensen hebben nood aan een goed boek, of een film om te ontsnappen aan de dagelijkse zorgen. We kijken er dus erg naar uit om ze hierbinnen weer te mogen ontvangen.” De Nederlandstalige bib van Anderlecht gaat weer open op woensdag 21 april.  Nog een weekje tijd dus om de 40.000 boeken te verhuizen. 

Radio 2

Meest gelezen