Arpad Benedek

Opgepast voor overstekende bunzings: "Het is paartijd en dan zijn ze roekelozer"

Kennis- en vormingscentrum De Vroente in Kalmthout waarschuwt voor overstekende bunzings op straat, zeker in de buurt van natuurgebieden. "We hebben onlangs nog een verkeersslachtoffer gevonden. Een bunzing lag dood op de Putsesteenweg. Het dier is waarschijnlijk overleden na een aanrijding met een auto", zegt Sophie Regniers van De Vroente. "Tijdens de paartijd, letten ze minder op het verkeer."

De bunzings, een martersoort, zitten in hun paartijd. Daardoor zijn ze afgeleid en verliezen ze vaker het verkeer uit het oog. Sophie Regniers, de centrumverantwoordelijke van kennis- en vormingscentrum De Vroente in Kalmthout, vraagt om op te letten voor overstekende bunzings: "Ze zitten volop in de paartijd. De mannetjes gaan achter de vrouwtjes jagen en daarbij vergeten de bunzings weleens het verkeer. Hierdoor zijn ze een makkelijker slachtoffer." 

Tijdens paartijd gaan de mannetjes achter de vrouwtjes aan, daardoor durven ze het verkeer wel eens vergeten

Sophie Regniers van De Vroente

Bunzings behoren tot de familie van de marterachtigen. Het zijn roofdieren die zowel in Europa, Afrika als Azië leven. Regniers vraagt niet alleen aandacht voor overstekende bunzings: "Het gaat ook om overstekende reeën of andere dieren. Ze brengen hier niet enkel bunzings binnen. Wij vragen dus om voorzichtig te zijn. Zeker in de buurt van natuurgebieden zoals de Kalmthoutse heide.

Het paarseizoen van de bunzings loopt van maart tot mei.

Meest gelezen