Oplossing voor familie woonwagenbewoners die niet wil vertrekken: "Woonwagens mogen blijven, maar chalets moeten weg"

In Puurs-Sint-Amands is er een oplossing voor een familie van woonwagenbewoners die niet wil vertrekken op een terrein langs de A12. De familie bezit er grond, maar die mag niet verhard worden en dat is op dit moment wel het geval. De gemeente is met de familie overeengekomen dat ze hun woonchalets afbreken en de grond ontharden. De woonwagens mogen wel op het terrein staan. "De maanden dat de familie hier vertoeft, gaan we ze ook begeleiden", zegt Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs-Sint-Amands (CD&V).

De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft een oplossing gevonden voor de familie die niet wilde vertrekken op een terrein in de gemeente. Het terrein is eigendom van de familie, maar permanent wonen is daar verboden. "Het terrein ligt in een groene bufferzone. Verharding is daar dus niet toegestaan. De familie moet het gebied ontharden en alle kosten die daarvoor gemaakt worden, zijn ook voor de familie zelf", zegt de burgemeester van Puurs-Sint-Amands, Koen Van den Heuvel (CD&V).

Het komt er nu op aan de situatie goed op te volgen

Koen Van den Heuvel, burgemeester Puurs-Sint-Amands (CD&V)

Twee van de drie chalets zijn al verwijderd. De derde is deels weggebrand en de rest verdwijnt de komende weken. De familie dreigde in het verleden het verkeer op de A12 lam te leggen en twee maanden geleden staken ze uit protest een auto in brand. "Maar ik heb het gevoel dat de gemoederen wat zijn gekalmeerd en nu komt het er op aan om de situatie goed op te volgen", zegt Van den Heuvel.

Goede begeleiding

De woonwagenbewoners vertrekken binnenkort voor een paar maanden en keren in het najaar terug. Van den Heuvel zegt dat hij de familie niet aan haar lot zal overlaten: "Als de familie hier is, gaan we ze begeleiden. Dat gaat dan ook over het gedrag van de kinderen en de schoolkeuze. We gaan zowel vanuit de sociale diensten als vanuit de politie die zaken opstarten."

Meest gelezen