Opnieuw kleine slechtvalkjes in schoorsteen Agfa Gevaert: "Restauratiewerken stopgezet tot na het broedseizoen"

Ook dit jaar zijn er opnieuw slechtvalken naar de schoorsteen van Agfa Gevaert in Mortsel getrokken. Het is het 14e jaar op rij dat de slechtvalken in de nestkast zitten. En speciaal voor de vogels heeft het bedrijf ingrijpende renovaties aan de schouw uitgesteld. "We willen de slechtvalken beschermen tijdens het broedseizoen", zegt Marc Hofman van Agfa Gevaert.

Al enkele jaren trekt er een slechtvalk naar de hoge schoorsteen van Agfa Gevaert in Mortsel. Daar broedt de slechtvalk haar eitjes uit. "Er zijn al drie kuikentjes uitgekomen. We vermoeden dat vorige nacht het vierde kuiken uit het ei is gekomen. Maar dat kunnen we niet goed zien, want de slechtvalk zit altijd op haar kuikens om hen warm te houden", vertelt Hofman aan Radio 2 Antwerpen. 

Restauratie stilgelegd

Dit jaar werden zelfs ingrijpende restauratie uitgesteld. "Onze schoorsteen is een erkend monument en we moeten die dan ook onderhouden", zegt Hofman. "Maar we hebben de werken stilgelegd voor het broedseizoen van de slechtvalken. Het is een wettelijk beschermde diersoort en daar willen wij mee zorg voor dragen."

De slechtvalk is een wettelijk beschermde diersoort en daar willen we zorg voor dragen

Marc Hofman, Agfa Gevaert

Toch was er wat ongerustheid over de terugkeer van de vogels. "De nestkast is verplaatst door de werken. We hebben ze helemaal bovenop de schouw gezet", zegt Hofman. "Daarom waren we bang dat de vogels niet terug zouden komen. Maar uiteindelijk bleek dat geen probleem te zijn."

Luister hier naar de uitleg van Marc Hofman op Radio 2 Antwerpen:

Live volgen via webcam

Eind mei zullen de jonge slechtvalken uitvliegen. Tot dan kan je de vogels nog volgen via de webcam. "Het wordt veel gevolgd, zowel door het personeel als door externen. We plaatsen ook filmfragmentjes van bijzondere gebeurtenissen zoals het uitkomen van de eieren", zegt Hofman. Je kan de slechtvalken volgen via de website van Agfa Gevaert.

Meest gelezen