Paasvakantie niet rendabel voor hotels aan de kust, vakantiewoningen en campings deden het wel goed

De ongewone paasvakantie blijkt niet rendabel te zijn voor de kusthotels. De sector van de vakantiewoningen noteert wel goede cijfers. Ook de campings deden het vrij goed. Het betere weer in de tweede week zorgt wel voor extra last-minutereservaties.

Volgens het West-Vlaamse toerismebedrijf Westtoer reisden veel Belgen voor een week of langer naar zee. “Ook tijdens deze wisselvallige paasvakantie is het duidelijk dat de kust een favoriete vakantiebestemming blijft van de Belg”, zegt voorzitter Sabien Lahaye-Battheu.

Sommige hotels aan de kust bleven dicht in deze paasvakantie. Anderen noteren een degelijke bezetting en nog andere hotels bleven onder de 50 procent bezetting. Het zachter weer zorgt wel voor extra last-minutereservaties. Maar de sector kijkt uit naar betere omstandigheden. Vzw Kusthotels onderlijnt dat de paasvakantie voor de geopende hotels niet rendabel is. 

Dat bevestigt ook Dirk Kamoen, uitbater van het Alfa Inn-hotel en horecavoorzitter van Blankenberge. "30% van de hotels zijn nog steeds gesloten in Blankenberge. Het is voor ons een hele aanpassing om alle mensen extra te bedienen met ontbijt naar boven te brengen en afwas naar beneden halen. Dat is heel arbeidsintensief. Maar wij zijn liever open met een kleine bezetting. Zo maken we een connectie met de klanten voor deze zomer", vertelt hoteluitbater Kamoen. 

Vakantiewoningen en campings tevreden

Vooral de vakantiewoningen doen het goed. Zij hebben 15 tot 20 procent meer overnachtingen van Vlamingen én Walen. In de eerste week haalden de vakantiewoningen een gemiddelde bezetting van 90 tot 100 procent. Ook veel tweedeverblijvers zijn tijdens de paasvakantie naar zee gereisd. 

Maar ook de campings zijn tevreden over de paasvakantie. Het betere weer in de tweede week zorgde voor extra boekingen. Meer dan ooit maken eigenaars van een kampeerauto gebruik van de camperplaatsen op de kampeerterreinen. In veel campings lopen de reservaties voor de zomer al vlot binnen.

Ook elders in Vlaanderen doen de campings het goed, dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Recread. Niet de staanplaatsen voor tenten deden het goed, wel de plaatsen voor kampeerwagens en de huisjes. "Stacaravans en vakantiehuisjes werden veel geboekt: accomodaties waarbij mensen in hun eigen bubbel kunnen blijven en een eigen badkamer en keuken hebben", zegt voorzitter Dirk Metsu. Maar de federatie kijkt wel uit naar de heropening van cafés en restaurants, een aanzienlijk deel van hun omzet halen ze uit de verkoop van voeding en dranken. 

Werken met zicht op zee

Nog een opvallende trend: telewerken met zicht op zee is in trek. De sector van de vakantiewoningen bevestigt dat Belgen nu ook buiten de vakantieperiodes graag een appartement met zicht op zee huren om een week te telewerken aan de kust.

Meest gelezen