DIRK WAEM / Belga

Producent terrasmeubilair voelt impact beslissing Overlegcomité nu al: “Zo snel mogelijk leveren wat klanten maanden geleden bestelden”

De voorlopige beslissing van het Overlegcomité dat de restaurants en cafés hun terrassen mogen openen op 8 mei, maakt dat producenten van terrasmeubelen nu alles zo snel mogelijk moeten leveren. Bij het bedrijf Hilma in Moorslede is het alle hens aan dek.

Omdat het niet handig is om maanden op voorhand al je terrasmeubilair te hebben wanneer je het nog niet mag gebruiken, bestellen klanten dat heel vaak “op afroep”. “Dat betekent dat veel klanten hun bestelling al maakten in januari of februari”, legt Heidi Demoen van Hilma uit. “Het is dan de bedoeling dat, wanneer er een nieuwe openingsdatum is, we alles leveren op 2 weken tijd. Zo moeten de horecazaken hun nieuwe stoelen, tafels, parasols of banken niet allemaal stockeren."

Op reserve

Voor het bedrijf is het plots alle hens aan dek. Ze werken vooral met centrale verzamelpunten. “We hebben veel klanten aan de kust of uit Noord-Frankrijk.” Toch investeren niet alle klanten in meer terrasmeubels. “We merken dat ze heel voorzichtig zijn. De banken willen ook niet meer meegaan met hun investeringsplannen. Ze investeren er nu enkel in als ze nog een beetje reserve hebben”, zegt Demoen.

Belgisch weer

Zelf ziet Demoen het nog niet 100 procent haalbaar voor de horeca om vanaf 8 mei al een goede service te kunnen bieden. “Ik vraag mij echt af hoe ze dat gaan aanpakken. Ik zie mensen vanaf mei nog niet allemaal buiten eten. Het weer heeft een veel te grote impact daarop. Het zou kunnen dat er nog enkele horecazaken afwachten”, besluit Demoen.

Meest gelezen