"In Nederland loopt zelfs een kampioenschap tegelwippen": expert in grondwater geeft Lier gelijk over ontharding voortuinen

Het maakt wel degelijk een verschil voor de stand van het grondwater, als alle Vlamingen een deel van hun tuin zouden ontharden. Dat heeft professor Marijke Huysmans, expert in grondwater, berekend. Ze maakte die berekening naar aanleiding van het nieuws dat de eigenaars van 30 woningen in Lier hun voortuin moeten ontharden. "Als elke Vlaming 10 vierkante meter zou ontharden, dan kan er 15 miljard liter per jaar meer water in de grond terug sijpelen", zegt ze in "Start Je Dag".

In Lier kregen 30 huiseigenaars de opdracht van het stadsbestuur om hun voortuin weer te ontharden. Eén van de argumenten is het insijpelen van water in de grond beter mogelijk te maken. Het deed heel wat stof opwaaien en mensen vroegen zich af of die paar vierkante meters wel zin zouden hebben. 

"Dat werd een heel emotioneel debat, merkte ik", zegt Marijke Huysmans erover op Radio 2 Antwerpen. Ze is professor Hydrologie aan de VUB, een expert in grondwater, en begon te rekenen: "Ik wou weten of het inderdaad maar om enkele druppels gaat of dat het toch een verschil kan maken, wanneer elke Vlaming pakweg 10 vierkante meter zou ontharden. Dan heb ik berekend dat er ongeveer 15 miljoen kubieke meter water per jaar extra kan infiltereren in de grond. Dat is 15 miljard liter water, dus het gaat zeker niet maar over wat druppels."

"Dat is zeker niet voldoende om het hele grondwaterprobleem op te lossen", gaat ze voort, "maar het is wel één van de puzzelstukken. In de Blue Deal van minister Zuhal Demir (N-VA), een plan om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte of waterschaarste, staan niet voor niks 70 maatregelen. We moeten bijvoorbeeld ook zuiniger zijn met water en ook meer regenwater opvangen."

Tegelwippen

De discussie van de afgelopen dagen doet Huysmans pleiten voor meer sensibilisering: "Het moet een positiever verhaal worden dan dat het deze week was. In die zin ben ik wat jaloers op onze Noorderburen. Daar loopt momenteel het nationaal kampioenschap tegelwippen. Dat is een wedstrijd waar steden en gemeenten zoveel mogelijk tegels moeten verwijderen. Dat is heel ludiek, want ze kunnen mekaar ook uitdagen."

Beluister hier het gesprek met professor Marijke Huysmans in "Start Je Dag"

Meest gelezen