Royals - Paard van Queen verslagen door... Professional Widow, en boek over Máxima: "Ze kan meer dan leuk zwaaien"  

De Deense prins Christian wisselt van school. De Jordaanse koninklijke familie verzamelt rond het graf van Hoessein mét een opvallende gast. Geluk en ironie liggen dicht bij elkaar op de paardenraces voor de Queen. Prins Philips kleinkinderen delen herinneringen met nieuwe foto's. En hoe goed kennen we koningin Máxima echt? Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Christian kiest prestigieuze kostschool

In Denemarken verandert prins Christian volgend schooljaar van school. De 15-jarige zoon van kroonprins Frederik en prinses Mary trekt naar het Herlufsholm Gymnasium in Naestved. Hij studeert in juni af aan Tranegårdskolen in Gentofte, waar hij 9 jaar schoolliep en waar ook zijn zussen Isabella en Josephine en broer Vincent zitten. 

De nieuwe school is een prestigieuze kostschool, gelegen op 80 kilometer van hoofdstad Kopenhagen. Van de 600 leerlingen logeren er zo'n 275 op het domein. Herlufsholm heeft de reputatie van veeleisend te zijn. Sinds vorig jaar horen de leerlingen naast hun studies minstens één hobby uit te kiezen en moeten ze aan vrijwilligerswerk doen. Herlufsholm heeft "koninklijke ervaring": het kreeg eerder prins Nikolai over de vloer, de neef van Christian. 

Bij de aankondiging van de schoolwissel gaf het Deense hof ook een nieuwe foto vrij van Christian (lees rustig voort onder de foto):

Máxima viert 50e met twee boeken

"Máxima. Meer dan Majesteit." Zo heet het boek dat naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Nederlandse koningin (op 17 mei) verschenen is. Bedoeling was dat royaltyverslaggever Rick Evers Máxima een jaar lang zou volgen tijdens haar werkzaamheden, maar corona gooide roet in het eten. Heel wat activiteiten werden geschrapt, zo waren er ook geen buitenlandse staatsbezoeken meer.

"Het is meer een tijdsbeeld geworden dan een blauwdruk", zegt Evers daarover. Hoe staat ze naast koning Willem-Alexander? Hoe is ze bij de Verenigde Naties als pleitbezorger? En hoe combineert ze die twee jobs met drie dochters?

Máxima gaf groen licht aan naaste medewerkers en organisaties om met de journalist te praten. Met de koningin zelf was er geen uitgebreid interview, maar Evers kon haar een paar keer spreken op de schaarse bezoeken die ze wel nog aflegde.   

(fotorechten: Rick Evers/Twitter)

Haar werk doet ze perfect, haar privéleven is privé. (...) Daar wordt soms toch een fout gemaakt.

Evers wil de vooroordelen wegwerken dat Máxima alleen maar "lief kan lachen en leuk kan zwaaien". Evers op NPO Radio 1: "Het temperamentvolle uit Argentinië dat zit er nog steeds in, hoor ik van iedereen. Ze is veeleisend voor de mensen om haar heen. Het beste is niet goed genoeg. Ze wil Nederland iets mooier achterlaten, ze wil het verschil maken. Het is niet het ceremoniële, het is het inhoudelijke. Ze is bijvoorbeeld lid van het Comité voor Ondernemerschap. Het lijkt een kleine rol, tenminste voor de buitenwereld, maar ze neemt een schat aan informatie uit het buitenland mee vanuit haar rol in de VN. Ze moet daar pakken papier voor lezen."

Wie iets hoopt te weten komen over haar privé, is eraan voor de moeite. Evers raakt wel het gevoelige onderwerp Griekenland aan, met de ophef die daarover vorig jaar ontstond door onder meer een plezierreis te maken in tijden van covid. "Het is een lastig onderwerp. Haar werk doet ze perfect, haar privéleven is privé. Soms lijkt het koningschap van Willem-Alexander een baan van 9 tot 17 uur, en daarbuiten willen ze zijn wie ze willen zijn. En daar wordt soms toch een fout gemaakt", stelt Evers.

Volgende week ligt ook "Máxima Zorreguieta - Moederland" van auteur en journaliste Marcia Luyten in de winkelrekken. Zij maakte een tweedelig biografisch portret dat laat zien hoe Máxima is gevormd door haar geboorteland Argentinië en met vader Jorge die toetreedt tot de militaire regering. 

Jordaanse familie probeert eenheid te tonen

In Amman in Jordanië heeft de koninklijke familie, ter ere van de 100ste verjaardag van het land, een bezoek gebracht aan het graf van wijlen koning Hoessein. Koning Abdullah nam een groot gezelschap mee, onder wie zijn zoon kroonprins Hoessein én - opvallend - oud-kroonprins Hamzah

BEKIJK hier het bezoek aan het graf van voormalig koning Hoessein:

Videospeler inladen...

Abdullah staat centraal, Hamzah staat als tweede links op bovenstaand beginbeeld. Hamzah is de halfbroer van de huidige koning. Begin april werden strubbelingen binnen de familie duidelijk toen Hamzah onder huisarrest werd geplaatst. De Jordaanse overheid beschuldigde hem ervan betrokken te zijn  bij de voorbereiding van een staatsgreep. 

Hamzah ontkende in een video betrokken te zijn bij een complot, maar uitte wel kritiek op de machthebbers in zijn land. Later liet hij via een ondertekende brief weten "Zijne Majesteit de Koning en zijne Kroonprins altijd te helpen en te steunen".   

Door zijn aanwezigheid op de viering wil de Jordaanse koninklijke familie opnieuw eenheid in de rangen tonen. Verzameld rond het graf van hun vader Hoessein en op de verjaardag van de installatie van de eerste regering van Jordanië, kan het haast symbolischer?  

De Queen verslagen door Professional Widow

Woensdag heeft een van de paarden uit de stal van de Britse koningin Elizabeth verloren op de race Craven Meeting in Newmarket. Haar paard, Portfolio genaamd, eindigde op de derde plaats. Tweede werd - o wrede ironie in de rouwperiode rond prins Philip - het paard Professional Widow (Professionele Weduwe, red.).

Gelukkig kon die dag de Queen als troost ook een overwinning boeken met Tactical. Jockey Oison Murphy droeg, net als alle andere collega's, een zwarte armband voor prins Philip. "Mijn gedachten zijn bij de koninklijke familie", reageerde Murphy achteraf. 

BEKIJK hier de race tussen Portfolio en Professional Widow:

Eerbetoon met ongeziene foto's

Een hele week hebben de socialemedia-accounts van The Royal Family prins Philip geëerd met foto's van zijn werk en tal van citaten. Ook zijn kinderen en kleinkinderen deelden hun warmste herinneringen. Hier een greep uit enkele ongeziene kiekjes:

Philip met zijn vrouw Elizabeth en 7 van hun achterkleinkinderen. Van links naar rechts zijn dat: prins George, prins Louis, Savanah, prinses Charlotte, Mia, Lena en Isla. De foto werd genomen door de hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Middleton, in 2018 op Balmoral Castle, het geliefde buitenverblijf van de Queen in Schotland. Intussen staat de teller van achterkleinkinderen op 10.

Prins William dacht aan zijn grootvader met de kleine George en Philip op een koets. "Ik koester de speciale herinneringen die mijn kinderen voor altijd zullen hebben aan hun overgrootvader, die ze in zijn koets kwam ophalen, en zijn aanstekelijke gevoel voor avontuur en zijn ondeugende gevoel voor humor", tweet William. Philip was een uitstekende menner en hielp zelfs bij het opstellen van de wedstrijdregels van deze paardensport.

Prinses Eugenie deelde een ietwat korrelig beeld van haar als kind met opa. Zij verklapt dat Philip haar veel bijbracht. "Ik herinner me nog dat ik leerde om te koken, om te schilderen en wat ik moest lezen." Eugenie weet nog goed hoe ze op een keer worsten bijna liet aanbranden, maar dat Philip ingreep en de maaltijd redde. 

Van Philip was geweten dat hij aardig overweg kon met een barbecue. Hij was de "BBQ-koning" op Balmoral, met het liefst een stukje zalm gevangen uit de nabijgelegen river Dee of een malse Schotse biefstuk. 

Meest gelezen