Alexander Dumarey

Stad Gent wil extreme huurprijzen winkelpanden omlaag: "Eigenaars moeten met beide voeten op de grond staan"

In Gent komt er een actieplan om eigenaars van winkelpanden minder hoge huurprijzen te laten vragen. Nieuwe huurders melden zich nu minder snel omdat panden duur zijn. Daardoor neemt de leegstand toe. "Met cijfermateriaal zetten we eigenaars aan om realistische huurprijzen te hanteren", klinkt het bij stad Gent. 

Tot 15.000 euro per maand, zoveel bedraagt de huur van enkele winkelpanden die op dit moment leegstaan in Gent. Het zijn astronomische bedragen, zelfs voor grote ruimtes, die almaar minder huurders kunnen neertellen. Dat is ook te zien in de stad. Panden blijven  langer leeg staan dan vroeger, volgens de stad onder meer om die reden. De winkelleegstand is op 5 jaar verdubbeld, tot 11 procent. 

Actieplan tegen leegstand

Stad Gent wil die hoge huurprijzen omlaag maar kan niet tussenkomen op de private huurmarkt. “Wel komen we met een breed actieplan om de winkelleegstand aan te pakken”, zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD). De stad zal met cijfermateriaal naar de eigenaars van winkelpanden trekken om ze te overtuigen om realistischere bedragen te vragen. Ze hoopt zo opnieuw huurders aan te trekken. 

Niemand ligt te wachten op een stadscentrum met heel veel spookpanden 

schepen Sofie Bracke (Open VLD)

“We gaan passantengegevens verzamelen die tonen hoeveel mensen er gemiddeld passeren aan een winkelpand. Zo kunnen we ook een inschatting maken van een verwachte omzet. We gaan die data voorleggen aan de eigenaars van winkelpanden zodat ze zelf de rekening kunnen maken. Ze zullen zo inzien dat sommige bedragen echt te hoog liggen.” De stad hoopt met die dialoog het tij te keren. "Niemand ligt te wachten op een stadscentrum vol met lege spookpanden." 

Anders winkelen door corona

De coronacrisis zorgt ervoor dat de vraag naar winkelpanden verandert en ook dat wil stad Gent de eigenaars duidelijk maken. “Heel veel winkels hebben in de coronacrisis een stevige webpoot uitgebouwd die ze zullen behouden. Ze hebben geleerd dat het niet altijd nodig is om een grote fysieke ruimte te hebben waar alle koopwaar te zien is. Dat kan veel kleinschaliger, mensen vinden de andere producten wel online." 

Elke winkel heeft nu ook een webshop, dat zal ook na corona zo blijven
schepen Sofie Bracke (Open VLD)

Ook enkele grotere ketens trekken hun conclusie na de zware coronamaanden. "Zij hadden voor de crisis verschillende filialen maar beslissen, onder meer door e-commerce, om die niet langer allemaal open te houden", zegt Bracke.  Zo besloot kledingwinkel H&M al om het filiaal in het shoppingcenter aan het Woodrow Wilsonplein te sluiten. "De keten ging van 3 naar 2 grote winkels in Gent. Ook zo komt er natuurlijk extra winkelruimte leeg te staan", besluit Bracke. 

Meest gelezen