Grootbegijnhof.be

Tentoonstelling glasgeheimen Van Eyck: “Zijn schilderij wordt nu bewaard in Washington”

In Gent kan je gratis gaan kijken naar een hele reeks bijzondere glasfragmenten. Die staan tentoon in de begijnhofkerk in Sint-Amandsberg. Het gaat om stukjes glasraam die 40 jaar geleden teruggevonden zijn in een middeleeuwse kerk in Gent die helemaal gesloopt is. Kunsthistorica Arlette Rambaut stelde de tentoonstelling samen.

“We hebben een onderzoek gedaan in het kader van het Van Eyckjaar naar de afgebeelde glasramen op de schilderijen en miniaturen van Van Eyck. We hebben via de site “closer to van eyck” op de schilderijen ingezoomd. We confronteren telkens uitvergrote details van het werk van Van Eyck met middeleeuwse glasramen, sieraden en flessen. Ook glasramen die afkomstig zijn uit het Pand, het vroegere dominicanenklooster in Onderbergen. Die stukken dateren nog uit de 15 de eeuw”, vertelt kunsthistorica Arlette Rambaut.

We confronteren uitvergrote details van het werk van Van Eyck met middeleeuwse glasramen

Arlette Rambaut kunsthistorica

“Er is een heel bijzonder paneel dat we ook gaan laten zien tijdens de tentoonstelling. Dat is een detail dat we uitvergroot hebben uit een schilderij dat bewaard wordt in Washington. We hebben specifiek een figuur uitvergroot en dat is de mandorla. Dat is een amandelvormige figuur waarin een heilige wordt afgebeeld. In totaal laten we 88 fragmenten zien van de 2.000 fragmenten die gevonden zijn in 1982.”

Inspiratie familie Bethune

“We hebben ook geprobeerd om een link te maken tussen de glasramen in de tijd van Van Eyck en de glasramen die nu in de kerk staan. De kerk is een ontwerp van Jean-Baptiste Bethune. Hij was ook een archeoloog die veel opzoekingen deed en enorm veel op reis ging, daar maakte hij dan tekeningen."

Wij hebben schatten aan informatie gevonden door Jean-Baptiste Bethune. Zo laten we ook een foto van zijn tekeningen zien
Arlette Rambaut kunsthistorica

"Hij inspireerde zich sterk op de glasramen uit de tijd van Van Eyck. Al zijn tekeningen zijn bewaard in het archief van de familie Bethune in Kortrijk en die hebben wij nadien bestudeerd. Wij hebben schatten aan informatie gevonden. Zo laten we ook een foto van zijn tekeningen zien.” 

Topstukken bewonderen

“Een stuk over Maria met kind is een van de topstukken. En dan heb je ook nog een ander paneel dat afkomstig is uit de afgebroken kerk van de dominicanen. Dat paneel is zeer bijzonder, omdat het nog zeer middeleeuws is. Het glas dat gebruikt werd komt uit de 14de eeuw. Dat is echt een uitzonderlijk stuk. Er zijn daar ook restauratietekeningen voor gemaakt. Er was dus een plan om die panelen te restaureren. Maar gelukkig hebben ze dat uiteindelijk toch niet gedaan. Zo is dat middeleeuws karakter toch gebleven”, besluit Rambaut. 

Wie de tentoonstelling wil bezoeken, kan zich gratis aanmelden via de site. 

Meest gelezen