Minister Verlinden benadrukt dat terrassen niet voor 8 mei open mogen: "Uitbaters en bezoekers zullen boete krijgen"

Verschillende burgemeesters, zoals Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke, willen de terrassen van horecazaken in hun gemeente toch al openen op 1 mei. Dat is één week vroeger dan 8 mei, de datum die het Overlegcomité heeft bepaald. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) betreurt de plannen van de burgemeesters en wijst erop dat zowel horeca-uitbaters als bezoekers beboet zullen worden. "Het is geen bevoegdheid van de burgemeesters", benadrukt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé.

De burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker (LDD) liet meteen na het Overlegcomité weten dat hij de terrassen in zijn gemeente toch al zal openen op 1 mei. Dat was een eerder vooropgestelde openingsdatum voor de horeca, maar sinds gisteren is beslist dat het niet vroeger mag dan 8 mei. Dedecker is ervan overtuigd dat de opening van de terrassen net zal zorgen voor meer veiligheid en spreiding van het volk. “Ik ben het beu om als een ezel achter een wortel aan te lopen. Het licht aan de einde van de tunnel blijkt telkens een aankomende trein te zijn”, zegt hij. “Het is een zaak van volksgezondheid."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) betreurt de oproep van Dedecker. "Ik kan de oproep om de terrassen op 1 mei al te openen niet ondersteunen en ik vind het jammer dat het gebeurt. We zullen zien wat er gebeurt. De horeca-uitbaters moeten niet ingaan op de uitnodiging van die burgemeesters om de terrassen te heropenen", zegt Verlinden in "Het Journaal".

Verlinden wijst erop dat ook de burgemeesters zich aan de regels moeten houden. "Als we in een land als België afspreken om rechts te rijden, is het onverstandig om af en toe links te gaan rijden. We moeten geen situaties creëren waar mensen zich af en toe niet aan de regels houden en er zelfs toe oproepen. Dat draagt niet bij tot het blijven volgen van de regels door alle burgers."

Wanneer horecazaken voor 8 mei de terrassen heropenen, zullen er boetes uitgedeeld worden. "De lokale politie zal zowel voor de horeca-uitbaters als de bezoekers van horecazaken beboeten. Net zoals er boetes worden uitgedeeld voor mensen die zich niet houden aan de andere coronamaatregelen", aldus Verlinden.

Bekijk het gesprek met Annelies Verlinden uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Anarchie

Ook de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé heeft een duidelijke boodschap voor de burgemeesters. “Zij hebben daar geen enkele bevoegdheid voor, ze kunnen niet boven de wet staan. Ik verwacht van burgemeesters dat ze een akkoord uitvoeren. Of ze het daar nu mee eens zijn of niet. Als je dat niet doet, dan start de anarchie, dat kan niet de bedoeling zijn. Het is voor niemand leuk, maar als iedereen zich aan de regels houdt, gaan we dankzij de vaccinaties veel sneller uit de crisis geraken”, zegt Decaluwé.

Ik verwacht van burgemeesters dat ze een akkoord uitvoeren. Of ze het daar nu mee eens zijn of niet

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé

Populisme

De gouverneur heeft wel begrip voor de burgemeesters. “Zij staan onder druk van de horecabazen. Hun situatie begrijp ik ook natuurlijk, ik leef heel erg mee met hen. Het moet niet eenvoudig zijn om je levenswerk onder druk te zien staan of zelfs ten onder te zien te gaan. Waarom enkele burgemeesters dit toch blijven zeggen is me niet duidelijk. We leven in een land met een vrije meningsuiting, maar ook in een rechtstaat. Je moet nu eenmaal de wet volgen. Dedecker heeft trouwens als burgemeester een eed afgelegd dat hij dat zal doen. Hij wil blijkbaar weer de populaire politicus uithangen”, oordeelt Decaluwé.

Als er toch burgemeesters zijn die een gedoogbeleid uitvoeren in hun gemeente en hun politiediensten niet laten tussenkomen bij overtredingen, dan zal de federale politie optreden. “De uitbaters zijn dan de pineut, want zij zullen fikse boetes krijgen. In Nederland is dat ook zo gegaan”, besluit Decaluwé. 

Uitbaters willen niet openen

Zo goed als alle horecazaken in Middelkerke gaan niet open op 1 mei. De uitbaters hebben te veel schrik van de federale controleurs en willen een zware coronaboete niet riskeren. "We vinden het jammer dat de horeca de dupe moet zijn van het politieke spel dat hier wordt gespeeld en Dedecker geen gelijk willen geven", zegt Hans Vanheste, uitbater van restaurant The Lord en gemeenteraadslid bij partij Lijst Dedecker . 

David Cattoor van Bar Du Soleil in Westende heeft minder sympathie voor het standpunt van burgemeester Dedecker. "Het is tenslotte de federale overheid die beslist wanneer we open mogen. Het zou niet verstandig zijn om tegen de wet mijn terras te openen."

Dedecker blijft erbij dat de terrassen in Middelkerke openen op 1 mei. Hij onderzoekt nu zelf op welke manier de terrassen toch kunnen openen, zonder de horeca-uitbaters in gevaar te brengen. 

Meest gelezen