Foto: Victoriano Moreno

Twee Antwerpenaren bouwen "stadsgitaar" met hout van omgehakte platanen op de Leien

Binnenkort krijgt Antwerpen een echte "stadsgitaar". Op vraag van Museum Vleeshuis bouwen Stijn Kenens en Koen Fonteyne in hun atelier "Luthier" in Hoboken een unieke gitaar, gemaakt van platanen uit de Italiëlei in Antwerpen. Die bomen werden omgehakt en zouden verwerkt worden tot paletten, maar daar staken de gitaarbouwers een stokje voor. "We wilden zo'n mooi hout niet verloren laten gaan", vertelt Koen Fonteyne.

Antwerpen krijgt een nieuw instrument: de stadsgitaar. De makers daarvan zijn Stijn Kenens en Koen Fonteyne. "Het Vleeshuis heeft ons gevraagd die gitaar te maken. Wij maken in ons atelier Luthier handgemaakte gitaren en we doen ook herstellingen. Dit is echt een fantastisch project. We zijn dan ook trots dat wij dit mogen doen", zegt Koen. 

In de gitaar zullen ook allerlei inheemse houtsoorten verwerkt worden. "De achterkant en de zijkanten zullen uit hout van platanen gemaakt worden. Die werden omgehakt op de Italiëlei en zouden verwerkt worden tot houten paletten", zegt Koen. "Dat vonden we heel jammer en op deze manier krijgt het hout toch nog een mooie bestemming."

Luister hier naar het verhaal van Koen en Stijn: 

De platanen zouden verwerkt worden tot houten paletten, dat vonden we jammer

Koen Fonteyne, gitaarbouwer atelier Luthier

Er worden ook andere lokale elementen in de gitaar verwerkt. "Er gaat een deel uit hout gemaakt worden dat een kunstenaar uit Zoersel al sinds de jaren 70 heeft liggen. De hals van de gitaar is gemaakt uit mahoniehout dat al sinds de jaren 70 in iemand zijn garage lag. Dat maakt het een gitaar vol verhalen", zegt Stijn.

Eenvoudig design

De stadsgitaar zal een vrij eenvoudig design krijgen. "We hebben carte blanche gekregen, maar gaan het eenvoudig houden. We willen de focus leggen op het mooie patroon van het hout van de platanen", vertelt Stijn. "Ik zou het zelfs goed vinden als de gitaar omgekeerd tentoongesteld wordt. Zo kan je het prachtige hout bewonderen."

De gitaar mag ook omgedraaid tentoongesteld worden. Zo kan iedereen het patroon van het platanenhout bewonderen

Stijn Kenens, gitaarbouwer atelier Luthier

De gitaar zal af zijn tegen het najaar van 2021. "Het duurt enkele maanden om een gitaar te bouwen. We hebben er alvast veel zin in", zegt Stijn. "De gitaar zal ook getest worden door een Antwerpse gitarist. We kijken er al naar uit om ons stuk af te geven aan het Vleeshuis."

Links staat Stijn Kenens, rechts Koen Fonteyne: ze poseren trots met het begin van hun stadsgitaar

Meest gelezen