Hoofdverpleegkundige covidafdeling ZOL over versoepelingen tijdens derde golf: "Het is bang afwachten"

Er worden de komende weken versoepelingen doorgevoerd in de coronamaatregelen, maar in de ziekenhuizen waar het nog druk is op de covidafdeling maken ze zich zorgen. Volgens Eline Moors, hoofdverpleegkundige op een covidafdeling in het ZOL, is het nu afwachten wat het effect zal zijn. 

In sommige Limburgse ziekenhuizen, zeker die van Genk en Pelt, is de druk op de covidafdeling vandaag nog altijd erg hoog. Hoofdverpleegkundige Eline Moors in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk: "We hebben meerdere covidafdelingen, er liggen veel covidpatiënten op intensieve en de collega's moeten veel beschermingsmaatregelen nemen." Eline en haar collega's hebben dan ook veel werk. "Binnen het ziekenhuis liggen er 59 covidpatiënten, een 20-tal ligt op intensieve." 

Weegt mentaal en fysiek

Vorig jaar rond deze tijd schreef Eline nog een pakkende column over het leven op de covidafdeling: ze beschreef daarin het werk in de astronautenpakken, de onzekerheid bij het personeel en de patiënten en het gevoel bij de mensen die niet bij hun geliefden konden komen. "Ik had nooit gedacht dat we hier nu, een jaar later, nog altijd mee gingen geconfronteerd worden", zegt ze daarover. "We stellen het al bij al nog goed, maar de draagkracht bij het personeel neemt af. Het weegt mentaal en fysiek. Dit is pittig."

De solidariteit van een jaar geleden is intussen ook weggeëbd. Er werd in het begin dagelijks geapplaudiseerd voor de helden van de zorg en er werden attenties en eten binnengebracht. Daar is nu geen sprake meer van. "Dat deed ons toen natuurlijk enorm deugd, maar dat zien we nu minder. In de buitenwereld begint het ook heel zwaar te wegen, niemand had verwacht dat we nog altijd met zulke verstrengingen zouden zitten."

Versoepelingen: bang afwachten

Maar hoe vallen de versoepelingen te rijmen met de drukte op de covidafdelingen? "Het zijn experten die het hebben beslist, maar wij zien nog altijd een grote toestroom van patiënten. Dan stel ik mij wel de vraag of er ruimte is voor versoepelingen." Het is voorlopig dan ook bang afwachten. "Het is ook altijd even wachten op het effect na een verstrenging of een versoepeling. We gaan pas het effect zien over een paar weken."

Meest gelezen