Videospeler inladen...

BEKIJK: "Visdeurbel" in Nederland is razend populair

De eerste visdeurbel is een feit. In Utrecht, Nederland kunnen mensen live onderwaterbeelden uit een sluis bekijken en op een digitale deurbel drukken als ze een vis zien verschijnen. Dan gaat de sluis open en kunnen de vissen rustig verder zwemmen. 

Al meer dan 175.000 mensen keken naar de livebeelden en er werd al 32.000 keer op de "bel" gedrukt. De beelden zijn te volgen via een site of wie ter plaatse is, kan ook een QR-code scannen om de vissen te zien. Als er veel vissen zijn, dan zet de sluiswachter de sluis open. De sluis is meer dan 200 jaar oud en moet handmatig worden opengedraaid.  

Het systeem kwam er omdat de vissen die in het voorjaar stroomopwaarts zwemmen om eitjes te leggen, vast kwamen te zitten aan de sluis. In die periode zijn er maar weinig boten en gaat de sluis zelden open. Al die wachtende vissen zijn dan een buffet voor de reigers en aalscholvers. Met de deurbel kunnen de vissen meerdere keren per dag doorgelaten worden. 

De deurbel zal nog blijven hangen tot eind mei. Dan begint het vaarseizoen en gaat de sluis sowieso meer open. 

Bekijk in deze video hoe het systeem in zijn werk gaat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen