usage worldwide

VS kondigt nieuwe sancties af tegen Rusland en zet tien diplomaten het land uit

De Amerikaanse regering heeft nieuwe sancties afgekondigd tegen Rusland. Zo worden tien Russische diplomaten uitgewezen, en komen er sancties tegen tientallen Russische personen en bedrijven. De strafmaatregelen zijn een reactie op Russische cyberaanvallen tegen Amerikaanse overheidsinstanties en op de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Rusland kondigt aan dat het met tegenmaatregelen zal komen. Polen heeft in navolging van de VS drie Russische diplomaten het land uitgezet.

Naast de uitwijzing van de tien diplomaten, van wie een aantal volgens het Witte Huis lid zijn van de Russische geheime dienst, heeft de VS ook een pakket economische strafmaatregelen afgekondigd. 

Die zijn gericht tegen personen en instellingen die verantwoordelijk worden gehouden voor cyberaanvallen en die in opdracht van het Kremlin zouden hebben gehandeld.

Ook wordt het verbod verlengd voor Amerikaanse banken om te handelen in Russische overheidsobligaties.

Steun van NAVO en EU

De NAVO schaart zich achter de sancties van de VS. "Rusland blijft destabiliseren. Het treedt de soevereiniteit van Oekraïne en Georgië met de voeten en schendt hun territorium", zo staat het in een mededeling. "Het land blijft ook verschillende internationale verplichtingen en afspraken naast zich neerleggen."

De NAVO noemt onder meer de inmenging in verkiezingen van andere landen, waaronder de VS, desinformatiecampagnes en schadelijke activiteiten op het internet. De NAVO roept Rusland op "om provocaties onmiddellijk te staken", maar blijft naar eigen zeggen openstaan voor dialoog en een constructieve relatie, als Rusland dat ook in daden nastreeft.

Ook Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid bij de Europese Unie, sprak zijn steun uit.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gespannen verhoudingen

De nieuwe sancties komen op een moment dat de verhoudingen tussen Rusland en het Westen al gespannen zijn, onder meer door de toestand in Oekraïne. Eerder deze week belde de Amerikaanse president Joe Biden nog met zijn Russische ambsgenoot Vladimir Poetin over een aantal zaken die beide landen aanbelangen: Oekraïne dus, maar ook onder meer de cyberaanvallen. Biden nodigde Poetin uit voor een topontmoeting een van de komende maanden. 

Met deze nieuwe sancties ondermijnt de VS zijn eerder uitgesproken wens om de band met Rusland te normaliseren, zegt Moskou, dat al aankondigde dat het met tegenmaatregelen zal komen. 

"Dergelijk agressief gedrag zal een krachtig antwoord krijgen", reageerde de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov. Washington moet volgens Peskov begrijpen dat er een prijskaartje hangt aan verslechterde relaties tussen beide landen.

Sinds Biden de nieuwe Amerikaanse president is, is de houding jegens Rusland een pak kritischer dan onder zijn voorganger Donald Trump. De gewezen Amerikaanse president kon het veel beter vinden met Poetin, maar die periode is dus voorbij, heeft Washington nu al een aantal keer duidelijk gemaakt.

Ook Polen zet Russische diplomaten het land uit

Polen zet in navolging van de Verenigde Staten Russische diplomaten het land uit. Het gaat om drie medewerkers van de Russische ambassade in de hoofdstad Warschau. Als tegenactie gaat Rusland op zijn beurt drie Poolse diplomaten uitwijzen, meldt persbureau Interfax.

Volgens het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de drie Russen de voorwaarden van hun diplomatieke status geschonden en hebben ze acties uitgevoerd die schadelijk zijn voor Polen. In de verklaring toonde Polen zijn solidariteit met de Verenigde Staten, die eerder op donderdag al sancties tegen Rusland aankondigden

Meest gelezen