Studenten Hogere Zeevaartschool Antwerpen terug na eerste zeereis: "Om het zeeleven echt te begrijpen, moet je het zelf meemaken"

Aan het Steen in Antwerpen zijn vrijdagvoormiddag twee opleidingsschepen aangemeerd. Aan boord zaten 150 eerstejaarsstudenten van de Hogere Zeevaartschool. "Vorig jaar is niemand afgestudeerd omdat deze reis door corona niet kon doorgaan. Het is dus een hele opluchting dat we dit jaar wel konden vertrekken", zegt Rowan Van Schaeren, de directeur van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen.

150 studenten van de Hogere Zeevaartschool zijn terug na een maand stage op zee. Vrijdagvoormiddag meerden twee opleidingsschepen aan op het nieuwe ponton aan het Steen. "Een van de vakken van het eerste jaar is praktijkervaring opdoen", zegt directeur Van Schaeren. "De studenten nemen actief deel aan de zeereis. Ze lopen de wacht, ze zorgen voor de veiligheid, navigatie, onderhoud enzovoort. Dit is een belangrijk vak want om het zeeleven te begrijpen, moet je het zelf meemaken." 

Door corona kon de reis vorig jaar niet doorgaan. "We hebben er alles aan gedaan om zowel vertrek als aankomst op een veilige manier te laten verlopen", vertelt Van Schaeren. "Aan boord heerste er een veilige bubbel, waardoor mondmaskerplicht niet aan de orde was."

"De studenten hebben helaas nergens kunnen aanmeren, wat we andere jaren wel doen", gaat Van Schaeren verder. "Maar dan zouden ze opnieuw een test moeten ondergaan en verplicht in quarantaine moeten. Dan zouden ze kostbare vaartijd hebben verloren."

Beluister hier het gesprek met Rowan Van Schaeren:

Door corona lag 1 van de 2 schepen in quarantaine, waardoor we halsoverkop vanuit Polen moesten vertrekken

Rowan Van Schaeren, directeur van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen

Enkele dagen voor vertrek veranderde de reisplanning volledig: "Door corona lag het schip zelf in quarantaine in Polen. Dankzij de goede samenwerking met de verschillende overheden, hebben wij bussen kunnen inleggen naar Polen. Daar zijn de studenten dan ingescheept, nadat het schip was vrijgegeven door de lokale autoriteiten", vertelt een opgeluchte Van Schaeren.

Tall Ship Races

Schepen voor Toerisme Koen Kennis (NV-A) vond het een hele eer om de studenten te ontvangen: "Het is natuurlijk fantastisch als er zo'n prachtige driemaster als de Dar Młodzieży aan het nieuwe ponton ligt. Zeker als dat het eerste schip is dat er aanmeert. Ik heb van de gelegenheid meteen gebruikgemaakt om de kapitein uit te nodigen voor de Tall Ship Races, die volgend jaar aan de kaaien in Antwerpen zullen plaatsvinden."

Dit gaat ons helpen om op een kwalitatieve manier schepen te ontvangen in het hartje van onze stad

Koen Kennis, Antwerps schepen voor Toerisme (N-VA)

Kennis zegt dat in de toekomst het ponton zich op andere schepen zal focussen: "Het ponton zal verder gebruikt worden voor rivier- en zeecruises die hier kunnen aanmeren. Dit gaat ons helpen om op een kwalitatieve manier schepen te ontvangen in het hartje van onze stad. En uiteraard met evenementen zoals de Tall Ships Races zullen ook driemasters hier kunnen aanmeren."

Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis (NV-A) krijgt een attentie van de directeur van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen, Rowan Van Schaeren

Meest gelezen