OPDEBEECK JeroenYm

ArcelorMittal installeert 4 enorme reactoren om bio-ethanol te maken

Het Gentse staalbedrijf ArcelorMittal heeft 4 reactoren geïnstalleerd om er bio-ethanol mee te maken. De reactoren moeten de gassen van hoogovens opvangen en dan via bacteriën omzetten in ethanol. “Tegen 2050 willen we al ons staal op een klimaatneutrale wijze maken”, zegt projectmanager Kristof Verbeeck. 

Staalgigant ArcelorMittal wil met 4 nieuwe bio-reactoren gassen opvangen, om die vervolgens om te zetten in bio-ethanol. De ethanol kan verwerkt worden tot brandstof of tot een grondstof voor de chemische industrie. “ArcelorMittal heeft een duidelijk doel voor ogen. Tegen 2050 willen we alle staal op een klimaatneutrale wijze maken”, zegt manager van het project, Kristof Verbeeck.

Bij het maken van staal komen gassen vrij. Deze gassen zijn rijk aan waterstof, koolstofmonoxide en koolstofdioxide, beter bekend als CO2. “De bedoeling is dat het productieproces in de toekomst geen bijdrage zal hebben aan de klimaatsveranderingen. Dat betekent dat er netto geen CO2 meer aan de atmosfeer zal worden toegevoegd.”

OPDEBEECK JeroenYm

Gigantische brouwvaten

Hoe je van gassen uit hoogovens tot bio-ethanol komt, legt Verbeek uit. “De technologie start bij het opvangen van het gas uit onze hoogovens. Dit gas gaan we vervolgens voorbehandelen. Om zo onder druk, en als fijne belletjes, te voeden aan onze micro-organismen. Die micro-organismen groeien dan in bio-reactoren. Het zijn eigenlijk gigantische brouwvaten, gevuld met water, met micro-organismen en met allerhande voedingsstoffen die nodig zijn om optimaal te groeien en ethanol te produceren.”

De reactoren zien eruit als grote silo’s. De volledige installatie kost in totaal zo’n 165 miljoen euro en is de eerste in haar soort in Europa. De reactoren moeten in totaal 80 miljoen liter duurzame ethanol per jaar produceren. Geld voor het project kwam onder meer van de Vlaamse Overheid, maar ook van het innovatieprogramma “Horizon 2020” van de Europese Unie. Een ander deel kwam er via een lening bij de Europese Investeringsbank.

kasto80

Meest gelezen