Belg in groene zone in Noorwegen, de enige in Europa: "Geen uitbraken, toch volgen we de regels uit voorzorg"

De provincie Trøndelag in Noorwegen is de enige regio op de Europese coronakaart die nog groen kleurt. De Belgische dokter Jochem Cuypers woont en werkt in de gemeente Namsskogan. "Enkel in een buurgemeente waar ik soms van wacht ben, is een kleine coronauitbraak ontdekt. Die mensen zijn meteen geïsoleerd", zegt Cuypers in "De wereld vandaag".

De inwoners van de Noorse provincie Trøndelag wonen in de enige groene zone op de Europese coronakaart. Toch respecteren ze nauwgezet de Noorse coronamaatregelen.

"In mijn gemeente Namsskogan is nog geen enkele besmetting vastgesteld, maar we volgen de regels die Oslo ons oplegt. We wonen vlak bij de grens met Zweden en er zijn strenge grenscontroles. Zweden die in Noorwegen werken, worden telkens getest", zegt de Belgische dokter Jochem Cuypers.

De provincie Trøndelag is een dunbevolkt gebied met minder dan een half miljoen inwoners.

 "Hier in Namsskogan en omgeving wonen slechts een paar duizend mensen in een gebied zo groot als Vlaanderen. In de gemeente waar ik werk is nog geen enkele coronabesmetting vastgesteld. In een buurgemeente waar ik soms van wacht ben, is er een kleine uitbraak geweest. Die is snel ontdekt en de mensen werden meteen in quarantaine geplaatst", meldt Cuypers.

Beluister het gesprek met Jochem Cuypers uit "De wereld vandaag" hier:

Kleurcodes: Europa kleurt rood

De kaart van Europa ziet er momenteel niet goed uit: bijna het volledige continent kleurt momenteel rood. De lijst van oranje en groene bestemmingen waarvoor zelfisolatie niet verplicht is, is zeer beperkt. 

Enkel Portugal en IJsland kleuren volledig oranje. Verder gaat het om één of enkele regio's in Denemarken, Spanje (Balearen, Valencia, Galicië), Finland, Ierland, Italië (Sardinië) en Noorwegen. Ons land baseert zich voor de kleurcodes op gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control, dat elke donderdag een aangepast advies publiceert.

Er zijn voorlopig ook geen privileges voor wie al gevaccineerd is.

Wilt u weten waar in Europa u op vakantie kan? Alle informatie vindt u via deze website of op onderstaande kaart.

Meest gelezen