Bisschop Lode Van Hecke gaat rond in Gentse kerken: “Ik wil zo kennismaken met de Gentenaars”

Met een nieuw project wil bisschop Lode Van Hecke Gentenaars de kans geven om even met hem te praten. Daarvoor gaat hij rond in verschillende Gentse kerken. De bisschop werd vorig jaar aangesteld, net toen corona uitbrak. “Onmiddellijk na mijn inwijding mocht ik thuisblijven in mijn kot, dus hoe kon ik in contact komen met mensen in een bisdom dat ik helemaal niet kende?” Luister hier naar het gesprek met de bisschop bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Afgelopen jaar was niet simpel, zeker niet voor mensen die aan een nieuwe job begonnen. Vlak voor de uitbraak startte Lode Van Hecke als nieuwe bisschop in Gent. “Ik ben de geschiedenis ingegaan als de "coronabisschop". Onmiddellijk na mijn inwijding mocht ik thuisblijven in mijn kot. Dus hoe kon ik in contact komen met mensen in een bisdom dat ik helemaal niet kende? Ik was ook al 45 jaar weg uit Vlaanderen.”

Onverhoopt succes

De bisschop heeft voor lange tijd vooral digitaal contact gehad met medewerkers en gelovigen. Maar, met een nieuw project wil hij nu ook alle Oost-Vlamingen de kans geven om een kwartiertje met hem te praten. “Met voldoende afstand, 2 stoelen tussen en een maskertje op, geef ik iedereen de kans om de bisschop eens te ontmoeten. Voor veel mensen is de drempel veel te hoog om naar een bisschopshuis te komen.”

De bisschop bezoekt iedere zaterdag van kwart voor 3 tot 5 uur een kerk in Gent, en doet dat nu al enkele maanden. “Ik dacht: wie zal daar naartoe komen? Maar het zat eigenlijk altijd vol. De mensen praten waarover ze zelf willen, over hun eigen geschiedenis of hun familie. Ook mensen die niet geloven vragen soms een gesprek aan. Zo voel je ook een beetje wat er leeft aan de basis, en daar steek ik veel van op.”

Meest gelezen