Zelf je vaccin kiezen in Brussel kan, "maar slechts bij een heel kleine groep mensen"

Vandaag was er onduidelijkheid of Brusselaars via een slim trucje zelf kunnen bepalen welk type vaccin ze zullen krijgen. Volgens een bericht van De Standaard zouden Brusselaars de mogelijkheid hebben om aan de hand van een code te zien welk vaccin in welk vaccinatiecentrum wordt toegediend en zo te kiezen voor een vaccinatiecentrum dat hun vaccin van voorkeur geeft. "Maar dat klopt niet", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse vaccinatiecampagne. 

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Brusselaars die online hun afspraak maakten voor een vaccinatie het type vaccin konden kiezen door heen en weer te klikken tussen de verschillende vaccinatiecentra. Via een code zouden ze zo kunnen achterhalen welk vaccin in welk centrum wordt toegediend. Maar dat klopt niet.

Het systeem in Brussel is hetzelfde als dat van Vlaanderen en Wallonië. Via dat (Doclr-)systeem krijgen mensen een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Van zodra ze die uitnodiging krijgen, wordt automatisch een vaccin aan hen toegekend en dat kan niet meer gewijzigd worden.

Je kan dan alleen maar reserveren voor tijdslots waarop er met het aan jou toegewezen vaccin wordt gewerkt.  "Het probleem in Brussel zit bij het reservatiesyteem", legt Neven uit. "Tot voor enkele dagen was het maar mogelijk om 1.000 personen per uur uit te nodigen. Dat was te weinig om onze vaccinatiecentra volledig te vullen. Daarom hebben we aan de 56-plussers de mogelijkheid gegeven om zelf contact op te nemen met het callcentrum om een reservatie te maken. In tegenstelling tot wie een reservatie via het systeem krijgt, krijgen mensen die bellen voor een reservatie niet een bepaald type vaccin toegewezen. Wie dan via de sociale media wat informatie verzamelt, kan snel te weten komen op welk moment er in welk centrum met welk vaccin gewerkt wordt en zo een keuze maken. Maar dat is dus enkel mogelijk voor wie nog geen uitnodiging heeft gekregen. Het gaat om een zeer kleine groep mensen." 

Voorkeur voor Pfizer

"Het klopt wel dat we merken dat de slots voor het Pfizer-vaccin sneller volgeboekt worden dan voor het AstraZeneca-vaccin", zegt Neven nog.  "Bij het AstraZeneca-vaccin zie we meer annulaties. Je ziet dus dat er jammer genoeg een voorkeur is voor bepaalde vaccins, terwijl we weten dat de drie vaccins die we nu hebben allemaal goed beschermen tegen het virus en dat vaccinatie de enige uitweg is uit deze crisis."

Nieuw reservatiesysteem

Vanaf volgende week zal Brussel met een ander reservatiesysteem, Bruvax, gaan werken maar dat is om andere redenen: “Tot nu toe kregen mensen een brief met een specifieke code die je nodig hebt om een reservatie te maken. Maar  uit onderzoek blijkt nu dat twaalf procent van de mensen hun brief niet heeft gekregen. Bovendien blijkt het invullen van de codes voor veel mensen moeilijk. Daarom gaan we met een nieuw systeem werken, zonder code, op basis van het rijksregisternummer en de naam- en voornaam. Zo kunnen ook gemeentes, dokters en apothekers met dat systeem werken en mensen helpen bij het inschrijven. Zo hopen we dat de vaccinatiegraad in Brussel verder zal stijgen", aldus Inge Neve.

Meest gelezen