De haven van Shanghai, de economische hoofdstad van de Volksrepubliek.
AP2009

Chinese economie kende een recordgroei in het vorige kwartaal, maar dat is minder goed dan het lijkt

In de eerste drie maanden van dit jaar is de Chinese economie met 18,3 procent gegroeid tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar die cijfers zijn vooral scheefgetrokken door de coronacrisis van een jaar geleden. In vergelijking met het voorgaande kwartaal was de groei veel minder spectaculair.

"De nationale economie heeft dit jaar een goede start gemaakt", zo kondigde het Nationale Bureau voor de Statistiek in Peking vandaag de groeicijfers voor het voorbije kwartaal aan. De Chinese economie is in de eerste drie maanden van het jaar met 18,3 procent gegroeid tegenover dezelfde periode van vorig jaar. 

De kwartaalgroei is de grootste sinds China in 1992 begon met het bijhouden van die statistieken, maar de cijfers moeten toch wat genuanceerd worden. Zo gaat het dus duidelijk deels om een herstel van de economische klap die China een jaar geleden te verwerken kreeg als eerste land dat te maken had met het coronavirus toen fabrieken en winkels gesloten werden. Toen kromp de economie met 6,9 procent. 

Nadat in maart vorig jaar de strenge lockdowns in China werden opgeheven, herpakte de economie zich om uiteindelijk met een groei van 2,3 procent het jaar af te sluiten. Niet slecht, maar veel minder dan wat China gewoon is. 

Veel vraagtekens bij die groei

De kwartaalcijfers van nu lijken dan ook spectaculair, maar zijn het veel minder. In vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Chinese economie met slechts 0,6 procent. Dat lijkt er op te wijzen dat het economische herstel in China na de coronacrisis stoom verliest. Veel daarvan was het gevolg van uitgestelde consumptie door bedrijven en gezinnen na de coronacrisis en die uitgavedrift blijft natuurlijk niet duren. Ook is veel van die groei het gevolg van fiscale stimulansen en schulden en ook die situatie is niet eeuwig vol te houden. De overheid schroeft die maatregelen dan ook al een tijdje terug. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De Chinese economie heeft overigens nog andere katten te geselen. Zo is er nog altijd het handelsconflict met de Verenigde Staten met tarieven en sancties over en weer, en huidig VS-president Joe Biden is blijkbaar niet van zin om het beleid van zijn voorganger op dat vlak om te gooien. De harde opstelling tegenover Peking is zowat het enige waar Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres het over eens zijn. 

Los daarvan kampen de Verenigde Staten, Europa en andere grote economieën zoals Japan, Zuid-Korea en Australië nog altijd met de gevolgen van de coronacrisis en dat weegt op de vraag van die landen naar Chinese producten. Dat geldt overigens ook voor andere afzetmarkten in Afrika en Azië. 

Meest gelezen