Archiefbeeld
Koen Bauters

"Hopelijk schiet ons land wakker, hoog tijd voor actie": comedian Alex Agnew speelt in Nederland als testevenement

De Antwerpse komiek Alex Agnew heeft gisteren een show gespeeld, als testevenement in de Nederlandse stad Maastricht. Agnew stond er op de planken voor 220 mensen, in het besef dat de eerste volledig uitverkochte zaal nog een tijdje op zich zal laten wachten. "Ik hoop dat Vlaanderen stilaan wakker wordt, jammer dat we Nederland nodig hebben om zaken in beweging te krijgen", vertelt Agnew in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Met een foto op sociale media kondigde een naar eigen zeggen "zeer blije" Agnew aan dat hij nog eens kon optreden. Hij heeft in theater Vrijthof in Maastricht als testevenement gespeeld voor 220 mensen, in een zaal met een capaciteit voor 900 mensen. In Nederland heeft de evenementensector in samenwerking met de overheid al verschillende voorstellingen, congressen en een voetbalmatch georganiseerd, om te bekijken hoe dit in coronatijden weer op een veilige manier kan. En gisteren was het dus aan de Antwerpse komiek.

De druk van de ketel halen: daar dient cultuur voor. Mensen hebben hier nood aan.

Alex Agnew, comedian

"Alle aanwezigen moesten een negatieve coronatest voorleggen, ook ik. Mensen zaten ver uit elkaar, op bepaalde plekken met plastic schermen tussen. Het publiek moest blijven zitten, maar er is toch een staande ovatie gekomen. Gelukkig zijn Nederlanders wat gezond ongehoorzaam", vertelt Agnew. 

"Ik voelde dat iedereen er zin in had, dat mensen het fijn vinden om nog eens buiten te komen voor een voorstelling. Ook voor mij voelde dat supergoed. De druk van de ketel halen: daar dient cultuur voor. Tegelijk had iedereen de discipline om afstand te houden, terwijl de omgeving superveilig was vermits iedereen negatief had getest op corona."

Ik hoop dat Vlaanderen wakker wordt en iets doét. De stilte nu is oorverdovend.

Alex Agnew, comedian

Volle theaterzalen en uitverkochte voorstellingen zijn nog lang niet aan de orde. Premier De Croo wil in ons land eerst testprojecten opstarten om te onderzoeken hoe de er coronaveilige evenementen georganiseerd kunnen worden. Dat Nederland al een pak verder staat, vindt Agnew frustrerend.

"Ik hoop dat Vlaanderen eindelijk wakker gaat worden. En ik hoop dat we nu geen vijf maanden gaan vergaderen, maar daadwerkelijk iets doén. Er is al lang aangetoond dat de grote golf van besmettingen niet bij voorstellingen gebeurt. En vanuit de evenementensector liggen er al lang plannen en protocollen klaar", zegt Agnew fel. 

"Jammer dat we Nederland nodig hebben om er iets mee te doen. Ik voel weinig bereidwilligheid bij de politiek om actie te ondernemen. Hopelijk verandert dat nu er een goed voorbeeld is in het buitenland. De stilte is stilaan oorverdovend: tijd dat er iets gebeurt, dat we eraan kunnen beginnen."

Het zal nog lang duren voor we weer voor volle zalen spelen. Ik wil niet afwachten, dan liever alternatieven uitproberen.

Alex Agnew, comedian

Agnew voelt ook dat sommige van zijn collega's twijfelachtig staan tegenover testevenementen, maar hij wil gerust mee aan de kar trekken. "Ze vrezen dat dit soort evenementen een nieuwe standaard worden, dat het nooit meer zal worden zoals het was. Maar ik laat me niet regeren door angst. Ik weet dat we pas over enkele jaren weer op volle capaciteit shows zullen spelen. Het zál nog lang duren. En dan vind ik het mijn taak om mee alternatieven uit te testen", legt hij uit.  

"Ik heb zelf geen zin om aan de kant te staan, tot ik weer voor uitverkochte zalen kan spelen. Ik ben mijn carrière ook niet gestart in volle Sportpaleizen, maar in kleine zaaltjes. En het is heel duidelijk dat comedy de dialoog met een publiek nodig heeft. Eens je bezig bent, en als de sfeer goed zit, dan besef je niet voor hoeveel volk je speelt."

Agnew probeert positief te blijven en maakt voorzichtige plannen voor na de zomer. Aan het testevenement houdt hij een dubbel gevoel over. "Het publiek is blij naar huis gegaan, en ik heb ervan genoten. Het gevoel "het kon nog eens", die zucht van opluchting: dat deed deugd. De cultuursector is misschien niet de meest levensnoodzakelijke, maar mensen kunnen toch niet zonder. De nood is groot, en de burgerlijke ongehoorzaamheid neemt toe."

Beluister hier het integrale gesprek met Alex Agnew in "De wereld vandaag":

Meest gelezen