Coronavoeten: podoloog in Rotselaar ziet meer patiënten

We hebben met z'n allen meer last van onze voeten. Sinds de coronacrisis valt er zo weinig te beleven dat iedereen aan het wandelen geslagen is. Met als gevolg extra kwaaltjes, pijn en ongemak. Podoloog Paul Borgions uit Rotselaar ziet een pak meer patiënten. "Werkelijk iedereen komt hier tegenwoordig". 

Dat we met z'n allen veel meer gaan wandelen is een goede zaak, stelt Paul Borgions  van het podologisch centrum in Rotselaar dat zijn naam draagt. Maar wie meer wandelt of zelfs maar begint, heeft ook meer kans op kwetsures. "Veel mensen zijn uit hun luie stoel gekomen omdat er maar weinig alternatieven zijn, maar ook omdat er meer aandacht gaat naar bewegen. Want dat kan onze immuniteit mee versterken. Maar meer wandelen betekent ook meer een herhalende beweging met je voeten. Als je een wandeling van 10 km doet heb je 10.000 keer je linker- en rechtervoet gebruikt. Als daar een klein foutje zit, dan doe je dat 10.000 keer."

En dat betekent dus veel meer last aan de voeten, sinds corona.  "We zien veel kwaaltjes aan de achillespees, pijn aan de pezen en gewrichten van de tenen.  Maar evenveel problemen aan de knieën, die bijvoorbeeld niet stevig genoeg zijn, de heupen, de lage rug of de bilspieren. We zijn als podoloog bewegingsanalisten, dus we kijken naar heel het lichaam, niet alleen de voeten."

Juiste schoen

Wie last heeft, kan dan terecht bij een podoloog zoals Paul en zijn collega's. "Masseren is natuurlijk leuk, maar gaat niet altijd het probleem oplossen. De juiste schoen, dat is ons belangrijkste item. Als we met de juiste schoen en juiste oefeningen toch nog problemen hebben, hebben we nog onze vernuftige podologische zool. Daarmee kunnen we als het ware de voet 'sturen'. Een beetje het systeem van het stuur van je auto. Als je dat loslaat, rijdt je auto nog steeds mooi rechtdoor. Maar als hij slecht is uitgespoord, heeft hij de neiging om een beetje naar links of naar rechts te trekken. De loodjes die je dan op de wielen zet, is te vergelijken met onze podologische zool."  

Moet je dan altijd investeren in een dure schoen? "Nee, zeker niet. Er zijn drie dingen waarmee we rekening moet houden. Zo nijpen we achteraan aan de zijkanten van de hiel. Daar moet de schoen stevig zitten. Ter hoogte van de tenen moeten we de schoen kunnen plooien. Maar in het midden moet die zo stevig en stabiel mogelijk zijn. Met die drie tips gaan we al heel wat problemen oplossen." 

Meest gelezen