Foto: Radio 2

De vulpen van de paus? Die vind je binnenkort terug in nieuw erfgoeddepot in Mechelen

In Muizen, bij Mechelen, worden twee loodsen van een vroegere fabriek verbouwd tot een nieuw erfgoeddepot. Daar zullen erfgoedcollecties uit de ruime regio Mechelen te vinden zijn. Het gaat om de vroegere Rateau-fabriek, die een metamorfose krijgt en voortaan Depot Rato heet.

De vroegere Rateau-fabriek in Muizen krijgt een make-over en heet voortaan Depot Rato. Volgens schepen van Cultuur, Björn Siffer (Groen), komen in dat depot 10.000 voorwerpen te liggen. "Dat gaat van schilderijen en beeldhouwwerken tot de grote reuzen van Mechelen tot zelfs de vulpen van paus Johannes Paulus II waarmee hij in 1985 het gedenkboek heeft getekend tijdens zijn bezoek aan ons land."

Vochtigheid en temperatuur moeten perfect afgemeten zijn in zo'n depot

Mechels schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen)

Volgens Siffer is het belangrijk om de stukken uit de erfgoedcollectie op een goede manier te bewaren. "Vochtigheid en temperatuur moeten perfect afgemeten zijn in zo'n depot. Dit erfgoeddepot is eigenlijk de onderbouw van musea. We zijn het aan onze titel verplicht van daarvoor een goede ruimte voor te voorzien."

In 2022 worden alle stukken overgebracht naar de loodsen. In het voorjaar van 2023 kan het grote publiek een kijkje komen nemen in het depot. Iedereen kan ook naar de collectie komen kijken. "Mensen kunnen een afspraak maken om een bezoek te brengen aan het depot. Ze kunnen de stukken fotograferen en onderzoeken." 

Meest gelezen