Beeld: Magritte Museum in Brussel

Drukke paasvakantie in musea: openingsuren verlengd en alternatief parcours voor wie geen kaartje te pakken kon krijgen

Musea bleken tijdens de paasvakantie dé uitstap bij uitstek. In verschillende musea waren alle tijdsvakken in een mum van tijd volgeboekt, vooral in de weekends. Het Gallo-Romeins Museum besloot daarom zelfs de openingsuren met drie uur te verlengen: “We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om onze collecties te bekijken." Maar toch geeft de drukte een vertekend beeld: "We doen het minder goed dan voor de coronapandemie."

Het leek wel een beetje op tickets te pakken krijgen voor een belangrijke voetbalwedstrijd of een optreden van Billie Eilish of The Rolling Stones. Wie afgelopen paasvakantie naar een museum wilde, boekte maar beter op tijd een kaartje. Beschikbare tijdsvakken liepen in een mum van tijd vol. 

Erika T'Jaeckx, directrice van museumorganisatie Museumpass, is tevreden met die bezoekersaantallen. Toch snijdt het mes aan twee kanten: “Hoewel de musea een grote voltreffer zijn bij het publiek deze paasvakantie, krijgen de meeste musea uiteindelijk maar de helft van hun gewoonlijke aantal bezoekers over de vloer", aldus T'Jaeckx. 

"Veel musea kregen maar de helft van hun gewoonlijke aantal bezoekers over de vloer"
Erika T'Jaeckx, directeur Museumpass

De financiële impact van de maatregelen weegt nog steeds sterk door, soms met nefaste gevolgen: “Het Stripmuseum heeft al werknemers moeten laten gaan. We hopen dat dit soort zaken beperkt zullen blijven.” 

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tot 21 uur naar het museum

Bij het Gallo-Romeins Museum in Tongeren namen ze een drastische maatregel, om zoveel mogelijk bezoekers te kunnen ontvangen. "We hebben beslist om de openingsuren te verlengen, tot 21 uur 's avonds, deze vakantie. Dat latere openingsuur zullen we trouwens in de weekends behouden", zegt An Christiaens, schepen van Cultuur (CD&V) in Tongeren. "Op die manier willen we zoveel mogelijk mensen de kans geven om onze collectie te bekijken."

Niet alleen het Gallo-Romeins Museum zag de bezoekersaantal pieken in de vakantie.  "We zagen niet enkel de die hard-museumgangers opduiken", zegt Amélie Jennequin van het Museum van Schone Kunsten in Brussel, "ook jonge mensen en gezinnen die voorheen niet vaak musea bezochten, komen nu toch kijken naar onze collecties." 

Dat merkt ook Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper: "We zien veel jonge gezinnen passeren, dat zal waarschijnlijk met ons aangepast programma voor de kleinere bezoekers te maken hebben." Technopolis merkte ook dat er nood was aan activiteiten voor de kleinsten. Ze krijgen tot gisteren wel 12.833 bezoekers over de vloer, al kwamen ze nooit aan hun maximumcapaciteit. 

Met oma en opa in openlucht

Ook openluchtmusea waren populair.  Toon Walroux, medewerker bij het Middelheimmuseum, merkte op dat het museum veel senioren mocht verwelkomen: “De openluchtmusea zijn een buitenkans voor grootouders om toch iets leuks te doen met de kleinkinderen”, volgens Walroux “Het geluk straalde ervan af bij die mensen, dat is mooi om te zien.” 

S.M.A.K. Gent vond alvast een oplossing voor de snelle invulling van de gegeerde tijdsslots. In hun gratis "Imaginair museum" in het Citadelpark kan je namelijk kunst van het S.M.A.K. "horen" met behulp van de Erfgoedapp: "De audiogids in de app beschrijft enkele kunstwerken, waarop je die dan zelf kunt inbeelden", vertelt Eline Verbauwhede. "Leuk om buiten te doen met de kinderen, zeker als een reservering voor een museum niet meer lukt." 

Meest gelezen