AFP or licensors

Einde van Castro-tijdperk in Cuba: Raúl Castro neemt ontslag als partijleider

Raúl Castro, de 89-jarige broer van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro, neemt ontslag als leider van de Cubaanse Communistische Partij. Dat heeft hij aangekondigd op een congres van zijn partij. In 2018 had Raúl Castro al ontslag genomen als president en werd hij opgevolgd door Miguel Díaz-Canel.

Hiermee komt een eind aan het Castro-tijdperk in Cuba, dat begon met de Cubaanse revolutie die in 1959 Fidel Castro aan de macht bracht. Fidel was decennialang de onbetwiste leider van Cuba, maar in 2006 gaf de inmiddels zwaar zieke leider de macht door aan zijn jongere broer Raúl.

Onder Raúl Castro werden in het communistische Cuba voorzichtige hervormingen doorgevoerd, maar van een echte democratie is in Cuba nog altijd geen sprake. In 2018 trok Raúl Castro zich al terug als president en werd hij opgevolgd door zijn beoogde opvolger Miguel Díaz-Canel.

Wie Raúl Castro nu als partijleider opvolgt, is nog niet duidelijk. Castro heeft nog geen opvolger aangeduid.

In zijn afscheidstoespraak heeft Castro opgeroepen tot een respectvolle dialoog tussen Cuba en de Verenigde Staten. De relatie tussen Havana en Washington, dat de in 1959 verdreven dictator Fulgencio Batista steunde, is al jarenlang erg gespannen. Washington verafschuwt een communistische buur in zijn achtertuin en heeft een economische blokkade tegen Cuba afgekondigd. De relaties verbeterden even toen Barack Obama president van de VS was, maar zijn onder het presidentschap van Donald Trump weer verzuurd. Onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden  is daarin nog niet veel verandering gekomen. 

Meest gelezen