Videospeler inladen...

Elke dag spontane feestjes met honderden jongeren op strand van Knokke-Heist: “Als we ze wegjagen, gebeurt het thuis”

Het strand en de zeedijk van Knokke-Heist worden de jongste dagen overspoeld met honderden jongeren die er geïmproviseerde feestjes houden. Stranduitbaters en andere inwoners worden moedeloos van de taferelen. De politie dweilt met de kraan open.

Telkens komen de jongeren vanaf de namiddag samen tussen het Lichttorenplein en het Albertplein, wat dan spontaan uitbarst in een massafeest. De meeste jongeren dragen geen mondmaskers en houden geen afstand. Ze vernielen ook onderdelen van de strandbars.

Kinderen van tweedeverblijvers

Het gaat volgens korpschef Steve Desmet om franstalige kinderen van tweedeverblijvers. “Het gaat om jongeren uit het Brusselse of Waals-Brabant die elk jaar terugkeren, met ouders die hier een tweede verblijf hebben. Ze hebben niets te doen door de coronamaatregelen en troepen elke avond samen op dezelfde plaats. Het is helemaal niet oké, maar ingrijpen met de botte bijl is niet slim.” 

Bekijk de beelden die circuleren op sociale media: (lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Dweilen met de kraan open

Het is een erg moeilijke evenwichtsoefening, zegt Desmet. “Het is elke dag kiezen tussen de pest en de cholera. We hebben het strand al een paar keer vrijgemaakt. De jongeren worden aangesproken en gewezen op de coronamaatregelen en er worden ook effectief boetes uitgeschreven. Maar we dweilen met de kraan open. Dit is het resultaat van de beslissingen die in Brussel worden genomen”, geeft de korpschef aan.

We houden ze liever in de buitenlucht en in het zicht dan op illegale feestjes

Korpschef Steve Desmet

“Als we de boel opkuisen zoals we dat afgelopen zomer in de uitgaansbuurt deden, verplaatst het probleem zich naar binnen waar de kans op besmetting veel hoger ligt. Ik weet dat deze taferelen er niet uitzien en frustrerend zijn voor bewoners van Knokke-Heist. Toch houden we de jongeren liever in het zicht en in de buitenlucht dan op clandestiene feestjes. We willen ook geen scènes of taferelen ontketenen op het strand waar gezinnetjes genieten van de zon. Zo’n veldslag: daar heeft niemand baat bij.”

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Terug naar school

En nu? “Wachten tot de paasvakantie over is, want dan moeten die gasten allemaal terug naar school”, zegt Desmet. “Mensen mogen boos zijn op de politie, dat interesseert mij niet. Wij proberen de beste inschatting te maken om dit probleem te beheersen. Om alle belangen te verzoenen en het vervolgens op te lossen op het terrein. Maar dit is inderdaad helemaal niet oké, die boodschap proberen wij ook duidelijk te maken.”

Gemeente Knokke-Heist

Met een bang hartje

Kevin Caes van strandbar Lichttorenstrand komt elke dag met een bang hartje aan. "Deze ochtend zijn er weer 2 windschermen gesneuveld. Ze slaan ook altijd op mijn cabines. Ik ben hier elke dag een uur vroeger om alle rommel op te ruimen. Ze laten hier enorm veel lege flessen alcohol rondslingeren. Overdag kunnen we ze gelukkig nog een beetje in het gareel houden, maar vanaf dat we sluiten gaan alle remmen los. Ik vraag mij echt af waar hun ouders zijn. Zij komen hier het beest uithangen en wij zitten met de gebakken peren. Vanaf maandag zal het beter zijn. Ik tel af naar 8 mei."

Meest gelezen