Federica Grassi

Klimaatverandering duidelijk zichtbaar met Google Earth: vergelijk decennia aan luchtbeelden

Google heeft een nieuwe functie toegevoegd aan hun Google Earth-app waarmee je makkelijk beelden van bijna vier decennia kunt vergelijken. Op die manier wordt onder meer de klimaatverandering duidelijk zichtbaar. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe gletsjers wegsmelten en bossen verdwijnen.

Google Earth is een gratis applicatie van Google waarmee men vrijwel elke plek op de wereld kan opzoeken met behulp van satelliet- en luchtfoto's. De nieuwe functie heet "Timelapse" en je moet er gewoon de tijdlijnbalk voor verslepen tusen de verschillende jaren om beelden te vergelijken. Het is voor elke locatie beschikbaar in de app, dus voor zowat de hele wereld.

Met Timelapse wil het bedrijf het abstracte begrip klimaatverandering tastbaarder maken. Om de vergelijking mogelijk te maken zijn 24 miljoen satellietbeelden van 1984 tot 2020 gecombineerd. Het technologiebedrijf heeft ervoor samen gewerkt met onder meer de Europese en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties.

gif google earth

Voor een 200-tal locaties heeft het bedrijf ook specifieke thematische lijsten opgesteld zoals stedelijke groei, ontbossing en het smelten van gletsjers. Het is overigens niet allemaal negatief, ook bosbeschermingsprojecten in het Amazonewoud bijvoorbeeld zijn erin te zien.

Google is niet de eerste die het mogelijk maakt om luchtbeelden van vroeger en nu te vergelijken, maar doordat de app gratis beschikbaar is en op een gebruiksvriendelijke manier wordt aangeboden, is de informatie wel beter toegankelijk voor een breed publiek. Het zou de bedoeling zijn om elk jaar de beelden te updaten.

Meest gelezen