vrtnws

Gratis boom in voortuin? Kampenhout deelt ze uit aan inwoners

In de gemeente Kampenhout kunnen inwoners een boom bestellen om in hun voortuin te planten. De gemeente gaat die gratis uitdelen. Want meer bomen, dat zorgt voor meer verkoeling tijdens hittegolven, zegt schepen van Milieu Gwenny De Vroe (Open VLD). De ambities zijn groot, want Kampenhout wil de groenste gemeente worden van Vlaanderen. 

Inwoners van Kampenhout kunnen binnenkort via de website van de gemeente een gratis boom bestellen voor hun voortuin. Zélf de soort kiezen, is niet mogelijk, want dat hangt af van verschillende factoren zegt schepen Gwenny De Vroe. "Bij de keuze van de boomsoort zal men rekening moeten houden met factoren als de beschikbare ruimte zowel boven- als ondergronds, het inheems karakter van de soort en de breedte van het perceel. Niet iedere boom is even geschikt op iedere locatie. Maar als de milieudienst een boom heeft gekozen, wordt die het eerstvolgende plantseizoen geleverd en plant men die zelf aan."

Bomen zorgen voor beschutting en verkoeling tijdens warme zomermaanden, zowel voor mens als dier

Maar een boom komt er sowieso voor elke inwoner die dat wenst. Op die manier wil de gemeente toekomstige hittegolven draaglijker maken. "Bomen zorgen voor beschutting en verkoeling tijdens warme zomermaanden, zowel voor mens als dier. Daarbij komt dat ze meer kleur geven aan onze gemeente, zorgen voor een betere luchtkwaliteit door CO2 op te slaan en dienen als voedselbron voor allerlei dieren. We hopen dus zoveel mogelijk inwoners te kunnen overtuigen."

Daarnaast zullen inwoners ook voorstellen kunnen indienen voor de aanplanting van bomen in de openbare ruimte van Kampenhout. "Dat kunnen vrije ruimtes zijn langs de weg, parkings en dorpspleinen."
Grootse plannen dus voor Kampenhout om de groenste gemeente van Vlaanderen te worden. 

Meest gelezen