Tiense Horecazaak houdt terras gesloten op 8 mei: "Te veel onduidelijkheid, te veel risico"

Op 8 mei mogen de terrassen van de horeca onder bepaalde voorwaarden heropenen, maar sommige horecazaken houden de deuren gesloten. Restaurant Fidalgo in Tienen weet het nu al zeker: ze gaan hun terras niet openen als dat vanaf 8 mei mag. Er is nog te veel onduidelijkheid en dat zou hen alleen maar geld kosten, vindt de uitbater.

"We waren voor de maand mei bijna volledig volzet", vertelt Filip Dewijnants van restaurant Fildalgo in Tienen. "We gingen ervan uit dat we op 1 mei volledig mochten heropenen, binnen en buiten dus. Maar in dit concept, enkel het terras, is heropenen onmogelijk. We moeten frigo's met eten vullen, we moeten personeel klaar hebben staan", legt Dewijnants uit. "Dat kost veel geld en er is teveel onzekerheid. Wat als het slecht weer is? Ik kan de mensen moeilijk in een skipak op het terras zetten." 

De Tiense horeca-uitbater hekelt ook het gebrek aan concrete informatie van het Overlegcomité. "We zijn onwetend. De regering heeft niet beslist op welke manier het terras zal mogen opengaan: hoeveel personen mogen er op mijn terras? Moet er ook een bepaalde afstand zijn tussen de tafels? Bovendien is enkel het terras heropenen niet rendabel. Daarom ga ik geen risico nemen en gewoon verder take away doen zonder het terras te heropenen."

Wat als het slecht weer is? Ik kan de mensen moeilijk in een skipak op het terras zetten 

Filip Dewijnants, uitbater van restaurant Fildalgo in Tienen

Dewijnants begrijpt wel dat een volledige heropening van de horeca er nu nog niet in zit. "Als je de coronacijfers ziet en weet hoe traag het vaccineren gaat, dan snap ik het wel. Maar we hebben meer concrete informatie nodig, zodat we ons degelijk kunnen voorbereiden op een heropening. Zolang we die concreten antwoorden niet krijgen, is het moeilijk voor ons."

Meest gelezen