Foto Kurt

Nederlands Kamerlid stapt op na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag met jongere mannen

In Nederland stapt politicus Sidney Smeets (D66) op als lid van de Tweede Kamer na een reeks beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag bij jongere mannen. Ook een verslaggever van de NOS kwam in opspraak, de omroep laat weten dat er een onderzoek gestart is.

Sinds begin deze week gaan op sociale media verschillende berichten rond waarin jongere mannen schrijven dat ze de afgelopen jaren ongepaste berichten van Smeets hebben ontvangen. Een deel van de mannen zegt dat ze minderjarig of net meerderjarig waren toen ze benaderd werden. Smeets is nu 45.

Lees voort onder de tweets:

In de Nederlandse media getuigen ook meerdere jonge mannen dat ze op hun 16e bij hem thuis waren uitgenodigd en seks hebben gehad. Met wederzijdse toestemming weliswaar, maar ze geven aan dat ze er zich wel "naar" en "vreemd" bij voelden.

Ook wie benaderd werd en niet inging op de uitnodigingen, blijft met een slecht gevoel achter. "Als ik er nu op terugkijk, is het raar dat een veertiger me uitnodigde. Ik was 15 jaar. Dan is er iets niet in de haak", zegt een man in het Algemeen Dagblad.

Smeets: "Nooit mijn intentie geweest"

Woensdag was de links-liberale partij D66 aan een intern onderzoek begonnen, maar gisterenavond kondigde Smeets al zijn ontslag als Kamerlid aan. "De afgelopen dagen zijn er berichten naar buiten gekomen", klinkt het in een mededeling. "Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren. Ik ben daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest."

"Na de rollercoaster van gisteren (red. woensdag) staat vandaag (red. donderdag) voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht", klinkt het voort. "Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag (red. partijvoorzitter), de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid."

Ook NOS-verslaggever in opspraak

Smeets is niet de enige bekende Nederlander wiens naam circuleert op sociale media en die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tegenover jonge mannen. Zo worden er tientallen berichten gepost met gelijkaardige inhoud over een verslaggever bij NOS. De berichten maken melding van ongepaste, opdringerige berichten tot ongewenste aanrakingen.

Lees voort onder de tweets:

De NOS heeft intussen laten weten dat er een intern onderzoek is gestart. "De situatie waar we gisteren mee te maken kregen vereist grote zorgvuldigheid", klinkt het in een mededeling. "Dat betekent dat de tijd wordt genomen om helder te krijgen wat er precies intern en extern is gebeurd, wat de rol van de verslaggever precies is geweest, welke houding de NOS daar als werkgever én nieuwsorganisatie bij moet innemen, en hoe we in dit proces ieders veiligheid beschermen."

Meest gelezen