Kortrijk laat grassportvelden maaien door robots: “Dit kost geen jobs”

Stad Kortrijk zet meer en meer maairobots in voor het onderhoud van de sportvelden. Tegen 2023 moet de klus enkel door robots gedaan worden en niet meer door personeel. Er verdwijnen daardoor geen jobs, de medewerkers krijgen andere taken. 

Kortrijk beschikt over 19 sportgrasvelden verdeeld over 9 sites. Tot voor kort werd al het maaiwerk gedaan door de zaalwachters van de sportdienst. Tegen 2023 moeten alle velden onderhouden worden door maairobots. Kortrijk zal er tegen dan 9 aangekocht hebben: 5 kleine en 4 grote. In totaal wordt daar 118.000 euro voor vrijgemaakt.

Besparing

Schepen van Sport, Arne Vandendriessche (Team Burgemeester), ziet enkel voordelen: “Het is eerst en vooral een besparing voor de stad. We hebben daardoor minder personeelskosten en zo’n robot kost ook minder dan een zitmaaier. Maar de maaikwaliteit is ook hoger. Die robot is veel lichter dan zo’n grote machine en hij maait perfect egaal. Het gras wordt telkens maar 1 millimeter ingekort, de resten die hij achterlaat zijn voedzaam voor het gazon. Het is ook CO2-neutraal, want er is geen uitstoot en het maakt veel minder lawaai”, legt Vandendriessche uit.

Geen repetitieve taken voor personeel

Stad Kortrijk wil een pioniersrol spelen. “Vanaf 2023 wordt het gras in al onze deelgemeenten en het centrum niet meer door onze medewerkers gemaaid. We moeten onze mensen inzetten om een meerwaarde te creëren en de Kortrijkzanen te helpen, niet om repetitieve taken uit te voeren”, zegt de schepen.

Vandendriessche heeft thuis zelf ook een maairobot. “Die is mijn beste vriend! Ik heb een grote tuin, dat bespaart mij nu een dikke 2 uur. Die tijd kan ik nu vrijmaken voor de kinderen”, lacht hij. “Ik zie echt geen enkel nadeel. De toestellen zijn zelfs beveiligd tegen diefstal met een chip. Die kan de robot opsporen en zorgt er ook voor dat hij dan niet gebruikt kan worden."

Meest gelezen