Liveblog: Tijdelijke terugval vaccinatietempo, minister Weyts wil "scholen open als tegengif voor leerachterstand"

Het aantal covidpatiënten op intensieve zorg daalt voor de tweede dag op rij lichtjes, maar de druk op die afdelingen blijft verontrustend hoog. "De daling in de cijfers sputtert, versoepelingen zijn haalbaar maar niet vanzelfsprekend", zegt viroloog Steven Van Gucht. Intussen zijn er verse cijfers over het vaccinatietempo de komende weken. Volg het coronanieuws in onze liveblog: 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister van Onderwijs Ben Weyts: "Beste tegengif tegen leerachterstand, is scholen te openen"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) herhaalt in "Terzake" dat hij hoopt dat alle scholen nog dit jaar kunnen heropenen en 100 procent contactonderwijs kunnen aanbieden, al is het maar voor een of enkele weken. "Het belangrijkste antidotum (tegengif, red.) voor de leerachterstand van leerlingen is de scholen openhouden. Vandaar dat ik er altijd voor zal blijven pleiten om ook de tweede en derde graad secundair onderwijs open te doen", zegt Weyts.

"Ik snap dat sommige scholen er tegenop kijken om nog eens te schakelen, maar als het is om positief te schakelen, dan vind ik dat we dat moeten doen. Elke week extra contactonderwijs is een week gewonnen."

"Als we bijvoorbeeld voor de praktijkopleidingen in het technisch- en beroepsonderwijs in juni een week extra les kunnen laten geven om te recapituleren, de praktijkvakken een weekje herhalen, dan zijn dat mogelijkheden die we niet mogen laten liggen. Als het gaat om te schakelen ten voordele van de meest kwetsbaren, dan moeten we dat gewoon doen", aldus Weyts.

Bekijk het gesprek met minister Ben Weyts uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Vaccinatietempo gaat even omlaag, maar zal begin mei weer aanzienlijk stijgen

De vaccinatiecampagne in Vlaanderen draait momenteel op volle toeren, maar zal de komende twee weken een klein stapje terug moeten zetten. Terwijl de teller deze week nog met zowat 358.000 vaccinaties vooruit ging (gaat), zijn voor volgende week zowat 233.000 prikken voorzien - we zijn nu eenmaal afhankelijk van het tempo van de leveringen. 

In dat getal van 233.000 zijn ook ongeveer 25.000 vaccins van Johnson & Johnson verrekend, maar het is nog niet zeker of die ook ingezet kunnen worden. Daarvoor wacht Vlaanderen nog op verder advies. Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) laat weten dat het zich dinsdag zal uitspreken, maar als het niet zou lukken stranden we op 208.000 prikjes volgende week. 

De 358.000 geplande prikjes van deze week, beteken(d)en een sprong van ruim 40 procent tegenover vorige week. De week daarvoor was er nog een winst van 20 procent. De vaccinatiecampagne ging dus steeds sneller, maar voor volgende week gaan we dus tijdelijk naar een daling van zowat 35 procent. 

Toch moet het mogelijk zijn om tegen eind volgende week een vaccinatiegraad van ongeveer 70 procent te behalen bij de 65-plussers, vertelde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke op de vrijdagse vaccinatiebriefing van het Agentschap Zorg en Gezondheid.  

Volgende week gaan we richting zestigers

Voor de week van 26 april zijn 202.000 vaccinaties ingepland, inclusief ruim 23.000 AstraZeneca-vaccins. Een tijdelijke vermindering dus de komende twee weken, maar vanaf mei kan de vaccinatietrein weer onder stoom komen. 

In de week van 3 mei zijn 337.000 prikjes gepland, de weken daarna 288.000, 434.000, 269.000 en begin juni zelfs 484.000. Bij die cijfers zijn bovendien nog niet de extra leveringen van Pfizer/BioNTech gerekend. Die extra dosissen moeten eind april aankomen en kunnen vanaf mei worden ingezet. In totaal gaat het om 1,28 miljoen extra prikjes. 

Momenteel zijn vooral de jonge zeventigers aan de beurt in de vaccinatiecampagne. "Volgende week gaan we richting zestigers", zegt Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid hierover. Als alle 65-plussers gevaccineerd zijn, komen de mensen met een onderliggende aandoening aan de beurt. Voor Vlaanderen zou het gaan om zowat 835.000 mensen, van wie 57 procent ouder is dan 55 jaar. Vanaf volgende week kunnen ook zij stilaan aan de beurt komen.  

De extra Pfizer-vaccins arriveren eind april en kunnen begin mei al ingezet worden

Belg in groene zone in Noorwegen, de enige in Europa: "Geen uitbraken, toch volgen we de regels uit voorzorg"

De provincie Trøndelag in Noorwegen is de enige regio op de Europese coronakaart die nog groen kleurt. De Belgische dokter Jochem Cuypers woont en werkt in de gemeente Namsskogan. "Enkel in een buurgemeente waar ik soms van wacht ben, is een kleine coronauitbraak ontdekt. Die mensen zijn meteen geïsoleerd", zegt Cuypers in "De wereld vandaag".

Lees meer in dit artikel:

Vervroegde versoepelingen in Italië

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Die versoepelingen zouden op 26 april ingaan, een paar dagen vroeger dan gepland.

"De regering heeft een berekend risico genomen, op basis van verbeterende coronacijfers", zei Draghi. Volgens de premier gelden de versoepelingen in eerste instantie voor buitenactiviteiten. Zo zullen restaurants in gebieden met een matige besmettingsgraad opnieuw gasten in openlucht mogen bedienen. Draghi kondigde eveneens aan dat de reisbeperkingen binnen Italië enigszins versoepeld zullen worden.

De geleidelijke heropening berust op twee pijlers: de handhaving van de afstandsregels en het verplichte mondmasker enerzijds en de opmars van de vaccinatiecampagne anderzijds. "De kans dat we moeten terugkrabbelen is zeer klein als we de regels respecteren", aldus premier Draghi. Volgens minister van Volksgezondheid Roberto Speranza zullen midden mei de openluchtzwembaden, in juni de sportscholen en in juli de kermissen en beurzen heropenen.

In Italië dalen de besmettingscijfers gestaag, maar ze zijn nog steeds vrij hoog. Donderdag werden nog 17.000 nieuwe coronabesmettingen en 380 overlijdens vastgesteld op 24 uur tijd. Het land van 60 miljoen inwoners telt intussen 115.000 coronadoden.

Oversterfte in België lag begin 2021 lager dan in EU als geheel

Na twee coronagolven, waarbij België telkens tot de zwaarst getroffen landen van de Europese Unie behoorde, ligt de oversterfte in de eerste twee maanden van dit jaar lager dan in de EU als geheel. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Europese statistische dienst Eurostat. Ook voor de gehele EU geldt dat de oversterfte begin 2021 is teruggevallen.

Na twee pieken in de lente en herfst van 2020 is de oversterfte in de eerste twee maanden van 2021 in de EU teruggevallen tot 16 procent in januari, en 5 procent in februari. Het gaat telkens om een vergelijking met het gemiddelde van dezelfde maand in de vier jaren ervoor. 

Ons land doet het nog beter, met een lichte oversterfte van 2 procent in januari en zelfs een ondersterfte van 9 procent in februari. In december scoorde België al beter dan de EU als geheel, ook al bedroeg de oversterfte toen nog 19 procent. Maar voor de EU ging het om 30 procent.

Comedian Alex Agnew speelt in Nederland als testevenement

De Antwerpse komiek Alex Agnew heeft gisteren een show gespeeld, als testevenement in de Nederlandse stad Maastricht. Agnew stond er op de planken voor 220 mensen, in het besef dat de eerste volledig uitverkochte zaal nog een tijdje op zich zal laten wachten. "Ik hoop dat Vlaanderen stilaan wakker wordt, jammer dat we Nederland nodig hebben om zaken in beweging te krijgen", vertelt Agnew in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Lees meer in dit artikel:

Antwerpenaar krijgt op straat coronavaccin aangeboden tijdens citytrip in Luik

Afgelopen maandag kreeg Antwerpenaar Jan De Zutter wel een heel speciaal aanbod tijdens een daguitstap naar Luik. "Plots vroeg er iemand of ik geen coronavaccin wou. Blijkbaar stond ik naast een vaccinatiecentrum en hadden ze nog vaccins over", vertelt Jan op Radio 2 Antwerpen.

Lees meer in dit artikel:

Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt eerste vaccinatie en waarschuwt

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag haar eerste vaccin tegen het coronavirus gekregen. Volgens haar woordvoerder gaat het om het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca. Merkel moet dus nog een tweede dosis krijgen. 

Merkel is 66 jaar oud en zit in de categorie Duitsers die nu in aanmerking komen voor vaccinatie. Enkele weken geleden nog werd de vaccinatie met AstraZeneca in Duitsland enkele dagen opgeschort uit vrees voor bloedklonters.

In Duitsland zijn nu al iets meer dan 15 miljoen mensen minstens een keer ingeënt tegen het virus. Eerder had ook president Frank-Walter Steinmeier een eerste dosis van AstraZeneca ontvangen. Dat is ook het geval met Olaf Scholz, minister van Financiën en een ander kopstuk van de Duitse politiek.

De cijfers in de Bondsrepubliek zijn opnieuw aan het stijgen en er liggen nu opnieuw meer mensen in de intensieve afdeling van de ziekenhuizen. In het Duitse parlement woedt een vinnige discussie over een coronawet waardoor er meer bevoegdheden zouden overgeheveld worden van de deelstaten naar de federale regering van kanselier Merkel. Dat zou een efficiënter coronabeleid mogelijk moeten maken, maar stuit op heel wat verzet van de deelstaten.

Meest gelezen