Mourad ALLILI

Luxemburg zoekt vrijwilligers tussen 30 en 54 jaar oud voor het AstraZeneca-vaccin

Vanaf volgende week kunnen Luxemburgers tussen 30 en 54 jaar oud zich als vrijwilliger inschrijven op een lijst om zich met het AstraZeneca-vaccin te laten inenten. Dat heeft de Luxemburgse premier Xavier Bettel aangekondigd. Het AstraZeneca-vaccin is wat omstreden omdat er een uiterst zeldzame bijwerking is vastgesteld met een vorm van trombose gecombineerd met een tekort aan bloedplaatjes.

In veel Europese landen wordt AstraZeneca momenteel niet toegediend aan wie jonger is dan 50 of 65, hoewel het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA er blijft op wijzen dat de nadelen van het vaccin helemaal niet opwegen tegen de voordelen.

Het zou onverantwoord zijn om vaccins in de diepvriezer te laten liggen

Luxemburgse premier Xavier Bettens

In Luxemburg worden momenteel mensen tussen 55 en 64 jaar oud gevaccineerd. Dat gebeurt meestal met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. 

"Het zou onverantwoord zijn om vaccins in de diepvriezer te laten liggen", zegt de 48-jarige Bettel. "Zich al dan niet laten vaccineren, is een persoonlijke keuze, maar ik ga mij inschrijven om te tonen dat het vaccin meer opbrengt dan risico en angst." 

De vaccinatiebereidheid in Luxemburg ligt op 72 procent en kan dus beter. Tot nu toe hebben 40.352 Luxemburgers twee prikken gekregen, zo'n 8 procent van de bevolking ouder dan 18 jaar

Meest gelezen