Jimmy Lai en Martin Lee zijn veteranen van het democratisch protest in Hongkong.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Mediamagnaat Jimmy Lai in Hongkong veroordeeld tot 14 maanden cel wegens protest tegen China

In Hongkong zijn negen kopstukken van de democratische protestbeweging veroordeeld tot gevangenisstraffen. Onder hen zijn bekende namen zoals de kritische mediamagnaat Jimmy Lai en voormalig parlementslid en mensenrechtenactivist Martin Lee. 

De negen opposanten zijn veroordeeld wegens deelname aan een grote protestbetoging tegen de Chinese invloed in augustus 2019. Dat was toen een hoogtepunt van het protest tegen China en er namen toen 1,7 van de iets meer dan 7 miljoen inwoners van Hongkong aan deel. De beklaagden van vandaag waren eerder al schuldig bevonden aan het organiseren van "illegale" betogingen; vandaag is de strafmaat bepaald.

Wij hebben niks verkeerds gedaan, de geschiedenis zal ons gelijk geven

Jimmy Lai vlak voor zijn veroordeling

Onder hen is de 73-jarige mediamagnaat Jimmy Lai die zich al jaren kritisch uitlaat over de groeiende invloed van het communistische regime in Peking in Hongkong en de aantasting van de vrijheden in die regio. Lai -de eigenaar van de krant "Apple's Daily" krijgt twee celstraffen opgelegd: een van 12 en een van 8 maanden. Omdat die deels mogen samenvallen, zou hij in totaal 14 maanden in de gevangenis moeten doorbrengen. Lai zit overigens al sinds vorig jaar in de cel wegens inbreuken op de nieuwe "veiligheidswet" waarmee China juridisch hard kan optreden tegen protest in Hongkong.

Een ander bekend gezicht is de bekende mensenrechtenactivist en voormalig lid van de LegCo -het parlement van Hongkong- Martin Lee. Die laatste kreeg elf maanden celstraf opgelegd. Bij de 82-jarige Lee gaat het wel om een symbolische celstraf met uitstel wegens "zijn hoge leeftijd en verwezenlijkingen in het verleden". Lee werkte indertijd mee aan de Basic Law of de grondwet voor Hongkong na de overdracht daarvan door het Verenigd Koninkrijk aan China in 1997.

Een andere bekende veroordeelde is Lee Cheuk-yan, ook een voormalig democratisch parlementslid en de organisator van jaarlijkse herdenkingswakes voor het bloedbad op het Tiananmen-plein in Peking in 1989. Lee Cheuk-yan krijgt een celstraf van 12 maanden.

China wil alle kritiek in Hongkong wurgen

De veroordelingen van vandaag zijn volgens critici de zoveelste klap voor de burgerrechten in Hongkong. Volgens hen gaat het ook om de zoveelste inbreuk van China in de beloften dat de vrijheden in Hongkong 50 jaar lang gevrijwaard zouden blijven zoals afgesproken tijdens de overdracht van de regio aan Peking.

De voorbije jaren heeft het communistische regime in Peking stelselmatig die vrijheden ondergraven. Een wet op uitlevering van Hongkongers aan China leidde in 2019 tot miljoenenprotest en moest uiteindelijk worden ingetrokken. Mede door de coronacrisis is het protest in Hongkong stilgevallen en Peking heeft de schroeven verder vastgedraaid, onder meer via een draconische "veiligheidswet" waardoor kritiek zo goed als gelijk gesteld wordt met "terrorisme" en "samenwerking met buitenlandse mogendheden". 

Onlangs heeft China ook een nieuwe kieswet voor Hongkong uitgevaardigd. Die bepaalt dat enkel "patriotten" kandidaat mogen zijn voor de toch al beperkte verkiezingen voor het regionale parlement van Hongkong, waardoor de democratische oppositie zo goed als volledig buitenspel wordt gezet bij de volgende verkiezingen. Dat past overigens in een trend in heel China, waar de voorbije jaren de toch al zeer beperkte vrijheid van meningsuiting erg strikt aan banden is gelegd. Een trend die vooral op snelheid is gekomen sinds het aan de macht komen van huidig leider Xi Jinping in 2014.

Aan de massabetoging van 18 augustus 2019 zouden 1,7 miljoen mensen deelgenomen hebben.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen