Radio 1

Met de fiets naar school? Dan verdien je geld voor de kermis in Zemst

Kinderen van de basisschool die te voet of met de fiets naar school gaan in Zemst, kunnen daar na de paasvakantie geld mee verdienen. Elke keer ze de schoolpoort passeren te voet of met de fiets, komt er geld op een spaarkaart. Die kunnen ze dan gebruiken op de kermis. "Een win-winsituatie voor iedereen", zegt een enthousiaste schepen Dirk Van Roey (N-VA). 

Leerlingen van het eerste tot en met het vijfde leerjaar van de acht Zemste basisscholen kunnen na de paasvakantie geld verdienen. Daarvoor moeten ze te voet of met de fiets komen. Dat vertelt schepen Dirk Van Roey: "Vanaf maandag registreren we met een chip op hun fiets of boekentas hoe ze naar school zijn gekomen. Dat gaat dan via een draadloos systeem aan de schoolpoort. Per dag dat ze te voet of met de fiets naar school komen, kunnen ze 10 cent verdienen die op een betaalkaart komt. Per schooljaar kunnen ze maximaal 15 euro verdienen. "

Van Roey deed inspiratie op bij de gemeente Bonheiden vlakbij. Daar blijkt het erg goed te werken. "We willen zo de autodruk rond de schoolomgeving verminderen. En dankzij dat beloningssysteem zijn de kinderen heel gemotiveerd om te voet of met de fiets te komen naar school. En zo kunnen we de veiligheid daar verbeteren." 

De kermisuitbaters sprongen een gat in de lucht!

De Roey is niet alleen schepen van Mobiliteit maar ook Handel en Kermissen. Met dit project kan hij al zijn bevoegdheden verenigen. "Het geld dat de kinderen verdienen kunnen ze vanaf volgend schooljaar besteden in winkels en op kermissen. De kermisuitbaters hebben daarvoor al toegezegd. Die sprongen een gat in de lucht toen ik met hen ging praten. Zeker na corona kunnen ze dit gebruiken. Het is echt een win-winsituatie. De kinderen zijn gelukkig dat ze iets kunnen verdienen door een goeie beslissing te nemen, de ouders en de gemeente zijn blij dat de veiligheid verbetert, en de kermisuitbaters zijn blij dat we hen niet vergeten zijn."

Voor het project maakt de gemeente Zemst 22.000 euro vrij." Dat is een klein bedrag als we daarmee de verkeersveiligheid rond de scholen kunnen verbeteren", besluit Van Roey. 

Meest gelezen