Videospeler inladen...

Minister Van Quickenborne na stakingsdreiging van cipiersbonden: "Vaccineren in gevangenissen moet voorrang krijgen"

Het gevangenispersoneel én de gevangenen moeten voorrang krijgen bij de vaccinatie tegen het coronavirus. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nadat de cipiersbonden een stakingsaanzegging hadden ingediend. De minister toont begrip voor de schrik die leeft bij het gevangenispersoneel door het overlijden van verschillende collega’s.

Waar de gevangenissen tijdens de vorige coronagolven nog relatief gespaard bleven, slaat het virus tijdens deze derde virusgolf hard toe binnen de gevangenismuren: de ene na de andere gevangenis moet in lockdown omdat er uitbraken van het virus zijn bij het gevangenispersoneel en de gevangenen.

Het overlijden van een 35-jarig personeelslid van de gevangenis van Gent was voor de cipiersvakbonden de druppel die de emmer deed overlopen en hen een stakingsaanzegging voor 22 april deed indienen.

Vier doden

Intussen zijn al zeker vier gevangenismedewerkers overleden. Het gaat onder meer over de directeur van de gevangenis van Namen, een personeelslid in de covidafdeling van Lantin en eergisteren dus nog een personeelslid van de gevangenis van Gent. 

“Heel veel mensen die een vergelijkbare taak uitoefenen, krijgen wel voorrang bij de vaccinatie. We hebben daar heel veel begrip voor, want dat is terecht”, zo zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD. “Maar je kan niet zeggen dat gevangenispersoneel geen prioriteit krijgt, terwijl ze instaan voor de dagelijkse zorg van gedetineerden, waarbij ze bijvoorbeeld ook interventies moeten doen. Dan speel je met mensenlevens.”

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over het ongenoegen bij de cipiersbonden en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Steun van Van Quickenborne

Het Gevangeniswezen zei gisteren alles te doen wat mogelijk is om zo spoedig mogelijk over te gaan tot het vaccineren van personeel en gedetineerden. "We zijn permanent in overleg met de bevoegde instanties hieromtrent. De beslissing tot opstart van de vaccinatie ligt namelijk bij hen", luidde het.

Bij die bevoegde instantie is de noodkreet intussen binnengekomen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne betreurt de overlijdens van het gevangenispersoneel en toont begrip voor de angst die leeft binnen de gevangenissen. 

Van Quickenborne erkent dat de gezondheid van het gevangenispersoneel op het spel staat en dat er angst bij het personeel leeft. “Daarom is het tijd dat we hen nu kunnen vaccineren.” Om de daad bij het woord te voegen zal federale regering - dus minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) - maandag tijdens de interministeriële conferentie van de verschillende ministers van Volksgezondheid vragen om zowel het personeel als de gedetineerden met voorrang te vaccineren.

Bekijk hier de reactie van minister Van Quickenborne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen