Nieuw park en bos moeten Brakel groener maken: “Moet helpen om klimaatverandering tegen te gaan”

Brakel wil een park en een bos aanleggen in het centrum van deelgemeente Nederbrakel. De gemeente wil zo ook in het dichtbebouwde gebied van de deelgemeente meer groen creëren. “Gezien de opwarming van de aarde en de klimaatveranderingen moeten we inzetten op het aanplanten van meer bomen“, zegt schepen van Omgeving, Peter Vanderstuyf (Open VLD).

De gemeente Brakel wil meer groen in deelgemeente Nederbrakel. Het centrum kan wel wat extra bomen gebruiken, vindt schepen van Omgeving, Peter Vanderstuyf (Open VLD). “Er is nu een akkoord over de aankoop van een terrein van 1 hectare. Dat is een stuk grond dat daar ligt. Dat wordt niet gebruikt voor landbouw. Het ligt momenteel braak, achter een hoop flatgebouwen, dus vonden wij het opportuun om het aan te kopen. Niemand gebruikt het en de mensen zijn bereid om het te verkopen aan de gemeente.”

Bijenhotels en bloemenweides

De verkoop van de grond kon niet zomaar, zegt de schepen. “Eerst moet perceel geschat worden door een officiële schatter. En als de mensen akkoord gaan met die prijs, kan het pas effectief aangekocht worden. Binnen de gemeenteraad hebben we alleszins al een principiële beslissing genomen over dat stuk grond. Als alles goed gaat, komen daar in de toekomst dus veel bomen bij.”

Met de aanleg van de groene long wil de gemeente in de toekomst wat meer natuureducatie aanbieden, en werken met bijenhotels en bloemenweides. “Zo willen we de buurt ook een beetje aantrekkelijker maken. Tenslotte moet elke gemeente in Vlaanderen, gezien de opwarming van de aarde en de klimaatverandering, zijn verantwoordelijkheid nemen en inzetten op meer groen.”

Ook in andere deelgemeentes

Het is niet het eerste project waarmee Brakel zich wil profileren als groene gemeente. “Er is ook al 1 hectare bebost in deelgemeente Elst, en bij de volgende gemeenteraad zullen we vragen om een stuk van anderhalve hectare aan te kopen in deelgemeente Everbeek, ook om volledig te bebossen”, aldus Vanderstuyf. 

kasto80

Meest gelezen