14 partijen vervolgd in Optima-zaak, onder wie oud-minister Luc Van den Bossche

In het gerechtelijk onderzoek naar de failliete Optima-bank wil het parket van Oost-Vlaanderen veertien mensen en vennootschappen voor de rechter brengen. Onder hen is ook de socialistische oud-­minister Luc Van den Bossche, die jarenlang CEO was van de Gentse bank. Dat staat in de eindvordering van het parket, vernam de krant De Tijd en is intussen ook door het parket bevestigd aan onze redactie.

Vijf jaar nadat Optima op de fles ging, heeft het parket van Oost-Vlaanderen het gerechtelijk onderzoek naar de bank afgerond. Over twee maanden, op 16 juni, komt de zaak voor de raadkamer, die beslist wie op de beklaagdenbank belandt, maar nu al is geweten wie het parket voor de rechter wil brengen.

Het gaat naast gewezen Optima-­topman Jeroen Piqueur, zijn zoon, zijn schoonzoon en de failliete Optima Bank ook om de ex-Optima-­toplui Jo Viaene, Philip De Hulsters, Frank Vincent en Jan De Paepe, jarenlang het hoofd van de juridische dienst van Optima, en de Luxemburgse verzekeraar Lombard waarmee ­Optima zaken deed.

Van den Bossche

Een opmerkelijke naam tussen de veertien is die van de socialistische oud-­minister Luc Van den Bossche (73). Hij werd al in 2008 voorzitter van de financiële dienstverlener Optima en was van eind 2011 tot begin 2015 CEO van Optima Bank, waarna hij nog tot juni 2016 voorzitter was van de raad van bestuur van de vastgoedmaatschappij ­Optima Global Estate.

Van den Bossches advocaat ­Walter Van Steenbrugge reageert verbaasd tegenover De Tijd. "Mijn cliënt is nooit in verdenking gesteld tijdens het ­gerechtelijk onderzoek. Hij is ­alleen twee keer gehoord in deze zaak. Ik heb nog geen kennis van de eindvordering, maar het zal dus niet moeilijk zijn om eventuele ­betichtingen te weerleggen." (Lees verder onder de foto van Van den Bossche.)

Het gerechtelijk onderzoek gaat vooral over zo'n 100 miljoen euro die zou zijn onttrokken aan ­Optima in België via structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland. Het ging om opbrengsten uit de samenwerking van Optima met Lombard. Dat gebeurde voor de oprichting van Optima Bank in 2011, maar het wegsluizen van de gelden benadeelde volgens de speurders wel finaal Optima Bank.

kasto80

Meest gelezen