Videospeler inladen...

Paaspauze in scholen voorbij: wie mag er opnieuw naar school? En hoe kijken de scholen naar de heropening?

Na een extra lange paasvakantie van drie weken, gaan vandaag de scholen weer open. Maar niet alle leerlingen mogen weer voltijds naar school. Er is namelijk een terugkeer naar de toestand van voor de paasvakantie. Voor een volledige heropening zijn de coronacijfers vooralsnog niet laag genoeg. Een overzicht. 

Wie mag er weer naar school?

Vandaag gaan de scholen weer open, maar net zoals voor de paasvakantie mogen nog niet alle leerlingen terug naar school. De situatie blijft hetzelfde als voor de paasvakantie. Leerlingen van kleuterscholen, lagere scholen en de eerste graad van middelbare scholen mogen weer voltijds contactonderwijs volgen. 

Leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs blijven dus halftijds onderwijs volgen, waarbij ze de helft van de tijd contactonderwijs krijgen en de andere helft afstandsonderwijs. 

Ook voor leerlingen van het Buitengewoon Secundair Onderwijs en het deeltijds beroepssecundair onderwijs is er opnieuw voltijds contactonderwijs mogelijk. 

Voor het volwassenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs geldt code rood. Dat wil zeggen dat er contactonderwijs met een hele reeks beperkingen kan plaatsvinden of afstandsonderwijs. 

Ook voor leerlingen van het hoger onderwijs is er een terugkeer naar de situatie van voor de paasvakantie. Leerlingen mogen daar 1 dag per week - of 2 halve dagen per week - contactonderwijs volgen.

Bekijk de journaalreportage over de heropening van de scholen na de paasvakantie: (lees eronder voort) 

Videospeler inladen...

Extra versoepelingen en beperkingen

De scholen heropenen dus deels, maar daar gaan nog een aantal versoepelingen of beperkingen mee gepaard. Bijvoorbeeld voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar wordt de mondmaskerplicht verlengd. Zij moeten, zoals de leerlingen van het secundair onderwijs, een mondmasker dragen op school. 

Daarnaast gaan de schoolrefters opnieuw open, maar moeten de lunchpauzes zoveel mogelijk volgens de klasbubbel georganiseerd worden. De speeltijden mogen weer gelijktijdig plaatsvinden voor verschillende klasbubbels, maar ook daar blijft het aangeraden om die zoveel mogelijk gescheiden te houden. Daguitstappen kunnen, maar ook die moeten in een klasbubbel plaatsvinden.  Daarnaast mogen ze enkel na een risicoanalyse door de preventieadviseur. Er mag ook geen openbaar vervoer worden gebruikt tijdens die uitstappen. 

Wat vinden de scholen zelf?

Algemeen genomen lijken de schoolbesturen tevreden dat ze weer mogen opstarten, maar ze zijn ook bezorgd dat het aantal besmettingen weer zou toenemen en dat er misschien weer klassen in quarantaine moeten gaan. "We zijn blij dat we kunnen opstarten, zeker om te vermijden dat leerlingen nog verdere leerachterstand zouden oplopen. Wie zien dat er voor quasi alle vakken een achteruitgang is (...) Maar tegelijk houden we ons hart een beetje vast, omdat de coronacijfers nog niet optimaal zijn", aldus directeur Ludo Jacobs van het Sint-Augustinusinstituut in Bree.

"We zijn wel teleurgesteld dat we niet voltijds kunnen opstarten, maar het organiseren van afstandsonderwijs is ondertussen niet meer nieuw. Het is belangrijk dat we onze BSO-leerlingen vanuit het standpunt van kwetsbare leerlingen weer naar school kunnen laten komen", onderstreept directrice Els Van den Haute van het Brusselse Maria-Assumptalyceum. Rob Jonckheere, directeur van het KA in Brugge, is vooral tevreden dat er weer in de refters mag gegeten worden en hoopt dat alle jaren nog voor het einde van het jaar contactonderwijs kunnen krijgen. 

"Het journaal" sprokkelde enkele reacties van leerkrachten en leerlingen, bekijk ze in het verslag hieronder: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen