Politie kan beboeten voor terrassen die te vroeg openen, ook als burgemeester het wil toestaan: "Hun bevoegdheid niet"

De politie kan horeca-uitbaters die vroeger dan toegelaten terrassen uitzetten -en hun klanten- toch beboeten, ook als de burgemeester die terrassen oogluikend wil toestaan. "Wat de covidproblematiek betreft heeft de burgemeester geen macht over de politie", zegt Nicholas Paelinck voorzitter van de vaste commissie lokale politie in "De ochtend" op Radio 1. Indien nodig kan zelfs politie uit een andere zone ingezet worden.

De terrassen mogen ten vroegste op 8 mei open, maar verschillende burgemeesters lieten al verstaan dat ze het verbod vanaf 1 mei niet langer willen handhaven.

"Het gaat voor mij om de volksgezondheid", zei Jean-Marie Dedecker (LDD) de burgemeester van Middelkerke daarover gisteren in "Terzake". "Ik vrees niet om bestraft te worden. Er is nog nooit een burgemeester bestraft omdat hij extra maatregelen voor de volksgezondheid neemt."

Hoezo, de volksgezondheid? Wie op een terras op de zeedijk zit, kan zich volgens de burgemeester van Middelkerke volop tegoed doen aan de gezonde zeelucht.

Bekijk een fragment uit "Terzake" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Volgens Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust en voorzitter van de vaste commissie lokale politie, is dat niet de bevoegdheid van de burgemeester. "We zitten in een federale noodplanning", legt hij uit. "De aansturing van de lokale politie gebeurt door de minister van Binnenlandse Zaken door een omzendbrief, soms ook via de gouverneur. Wat de covidproblematiek betreft heeft de burgemeester geen macht over de politie."

Paelinck geeft wel aan dat dit niet altijd evident is. "Er zijn protocolakkoorden voor het geval een korpschef in een spagaat zit met de burgemeester", zegt hij. "Als het moeilijk ligt voor de ploegen ter plaatse om in te grijpen, kan een ploeg gestuurd worden uit een andere zone."

Hij benadrukt wel dat hij geen grote problemen verwacht. "De horeca-uitbaters gaan hun verantwoordelijkheid wel nemen, maar als er manifeste onwil is gaat de politie optreden."

Beluister het gesprek in "De ochtend" en lees eronder voort:

provincie Vlaams-Brabant

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had gisteren in "Het journaal" duidelijk laten verstaan dat er boetes zullen uitgedeeld worden als horecazaken voor 8 mei de terrassen heropenen.

"De lokale politie zal zowel voor de horeca-uitbaters als de bezoekers van horecazaken beboeten. Net zoals er boetes worden uitgedeeld voor mensen die zich niet houden aan de andere coronamaatregelen", aldus Verlinden.

Bekijk hier een fragment en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Wat riskeert een burgemeester?

Wat riskeert een burgemeester die oproept tot overtreden van de maatregelen? "In principe kan een burgemeester in Vlaanderen een soort tuchtstraf krijgen", zei Stephanie De Somer, professor Bestuursrecht aan de VUB en de Universiteit Antwerpen gisteren in "De wereld Vandaag". "Hij kan worden geschorst of afgezet wegens kennelijk wangedrag en grove nalatigheid. Dat is wel uitzonderlijk en helemaal niet evident."

"Men zou kunnen zeggen dat het niet naleven van een federaal verbod een grove nalatigheid is, maar dat is sowieso een opportuniteitsoordeel. Dan zal de Vlaamse regering aan zet zijn."

Meest gelezen