Sohl

Politie Sint-Niklaas probeert illegale lachgasverkoop aan banden te leggen: “We doen gerichte controles”

De politie in Sint-Niklaas gaat gericht controleren om gebruikers en illegale verkopers van lachgas op te sporen. Dit jaar alleen al waren er meer dan 20 dossiers. “Op bepaalde pleinen gaan we nu meer patrouilleren”, zegt hoofdinspecteur Andy De Waele.

De politie in Sint-Niklaas gaat vaker gericht controleren op het gebruik en de illegale verkoop van lachgas. Het gaat vaak om minderjarigen die de goedkope drug gebruiken om een korte roes te krijgen. De politie stelde dit jaar al meer dan 20 gevallen vast. “Het is een algemeen probleem van overlast op bepaalde pleinen, die wij catalogiseren als hotspots”, zegt Andy De Waele van de Sint-Niklase politie.

Toename tijdens coronacrisis

Door de coronacrisis wordt er meer gedeald in de openbare ruimte, zegt de hoofdinspecteur. “We merken dat, als deze trend aanhoudt, we al veel meer vaststellingen hebben dan vorig jaar. Nu is het wel zo dat we meer inzetten op allerlei vormen van overlast, dan gaan er automatisch ook meer vaststellingen zijn.”

Lachgas is populair omdat het gemakkelijk in de handel te krijgen is, als drijfgas voor allerlei spuitbussen. Het zorgt voor een korte roes en kan bij fout of frequent gebruik leiden tot hersenschade. Sinds vorige maand is het verboden om het gas nog aan minderjarigen te verkopen.

Meest gelezen