AP

"Nieuw" album 5 jaar na dood Prince, fan Stijn: "Mijn kleinkinderen gaan zelfs nog kunnen genieten van nieuwe platen"

Het is vandaag exact 5 jaar geleden dat Prince onverwacht overleden is aan de gevolgen van een onopzettelijke overdosis fentanyl, een zeer sterke pijnstiller. Deze zomer komt een nieuw album van hem uit "Welcome 2 America", dat hij 10 jaar geleden maakte, maar nooit uitbracht. En er zitten nog duizenden songs in The Vault, de kluis waarin al zijn muziek zit. VRT NWS vroeg aan Prince-fan Stijn Vandeputte waarom Prince "Welcome 2 America" nooit uitbracht en wat we de komende jaren nog mogen verwachten. 

Prince staat bekend als een van de meest vernieuwende, productieve en visionaire artiesten uit de hedendaagse popgeschiedenis. En zelfs als u geen fan bent, kent u hits als "Purple rain", "Kiss", "Little red corvette", "1999", "When doves cry", "Raspberry beret", "Let's go crazy", "The most beautiful girl in the world" en hebt u tijdens de recente aprilse grillen "Sometimes it snows in April" misschien nog beluisterd. Hij duikt meermaals op in de lijsten met tijdloze muziek, zo stond hij dit jaar met 10 liedjes in de "Classics 1.000" van Radio 1 . En StuBru draait nog elke ochtend om 10 uur een song van hem, als eerbetoon aan hun -intussen bijna 2 jaar geleden overleden- collega Christophe Lambrecht, ook een grote Prince-fan.  

Prince verkocht meer dan 150 miljoen singles en albums, won zeven Grammy Awards en een Oscar voor "Purple rain".  40 jaar lang bracht hij bijna elk jaar een album uit. Volgens Peggy McCreary, een van zijn opnametechnici, is dit een van de verklaringen waarom hij altijd aan het werk was: "Al die muziek zat in hem en hij wilde die er allemaal uit krijgen voordat zijn creativiteit zou verdwijnen. Maar dat is nooit gebeurd." 

Op Radio 1 en StuBru wordt vandaag volop muziek van Prince gedraaid. "Byloo" (Radio 1) zoomt in op de nalatenschap van Prince. En StuBru laat Stijn Van de Voorde, Kirsten Lemaire, Bibi Seck, Stijn en Compact Disk Dummies aan het woord over het belang van Prince voor de muziekgeschiedenis. 

"Nieuwe" muziek: "Welcome 2 America"

Op 30 juli komt er een nieuw album uit: "Welcome 2 America". Nu ja, nieuw, Prince maakte het in 2010 en begin 2011, maar bracht het nooit uit. De titelsong kunt u hier al beluisteren: (lees daaronder verder)

De voorbije jaren werd er telkens rond de verjaardag van zijn overlijden wel iets nieuws van Prince aangekondigd of uitgebracht, een luxe-box van "Purple rain" met extra materiaal, maar bijvoorbeeld ook "Originals", een verzameling van onuitgegeven versies van hits die Prince voor andere artiesten schreef, waaronder "Nothing compares 2 U" (geschreven voor The Family, maar bij het brede publiek bekend geworden in de versie van Sinéad O'Connor) en "Manic monday" (The Bangles).  

Bekijk hier de officiële videoclip van de versie van Prince van "Nothing compares 2 U", met daarin nooit eerder getoonde beelden die teruggevonden werden in The Vault, die in 2018 uitgebracht werd: (en lees daaronder verder)

"Wat bijzonder is aan dit album, is dat het het eerste volledig afgewerkte album is, dat wordt uitgebracht", zegt muzikant en Prince-fan Stijn (Vandeputte). "Dat het album nu net tien jaar oud is, speelt wel mee bij de timing, denk ik. Prince had zelf ook iets met cijfers." Volgens Stijn is het interessant dat er eens niet gefocust wordt op de jaren 80, de beginperiode van zijn carrière, maar op een latere periode. 

Er was in 2011 wel een succesvolle "Welcome 2 America"-tournee, maar dus zonder bijhorend album. Prince gaf dat jaar ook twee concerten op het Sint-Pietersplein in Gent. "In België speelde Prince "Hot summer", een nummer uit "Welcome 2 America", al tijdens zijn show op Werchter in 2010. Dat deed hij wel vaker, nieuwe nummers spelen voor de fans." 

Prince heeft het in de titelsong in zijn herkenbare stijl over thema's die nog brandend actueel zijn: desinformatie/fake news, racisme, sociale onrechtvaardigheid, politieke verdeeldheid. Zo zingt hij bijvoorbeeld "truth is a new minority" (de waarheid is een nieuwe minderheid) en "land of the free, home of the brave, land of the free, home of the slave" (land van de vrijen, thuis van de dapperen, land van de vrijen, thuis van de slaaf). Volgens zangeres Shelby J. , die ook meewerkte aan de plaat, is de timing van het album nu "perfect". "Hij zegt waar het op staat, maar volgens hem kunnen we de problemen samen ook oplossen." 

Prince heeft in zijn muziek slechts enkele keren politieke uitspraken gedaan, maar in dit nummer voel je wel dat het er boenk op is.
Stijn, Prince-fan en muzikant

"Het is duidelijk dat Prince toen al voelde dat er vanalles mis was in de Verenigde Staten", zegt ook Stijn. "Hij heeft in zijn muziek slechts enkele keren politieke uitspraken gedaan, maar in dit nummer voel je wel dat het er boenk op is." 

Niemand weet waarom het album in 2011 niet is uitgebracht, ook zijn muzikanten niet. Ze benadrukken dat Prince wel vaker vond dat de mensen nog niet "klaar" waren voor wat hij gemaakt had. "Hij raakte ook redelijk snel verveeld, heb ik de indruk", gaat Stijn verder. "Hij begon met allerlei projecten (platen, films, ...) maar liet die dan soms ook wel gewoon los om verder te gaan met iets anders. Voor dit album heeft hij misschien nooit een goeie deal gevonden omdat hij op dat moment niet vast bij een label zat. Hij had vlak daarvoor -op vraag van enkele concert- en festivalorganisatoren- ook al "snel" "20Ten" gemaakt, een plaat die toen gratis bij de krant Het Nieuwsblad zat en waarmee hij in ons land uiteindelijk op Werchter stond." 

Kluis bevat nog duizenden onuitgegeven songs

"Welcome 2 America" is zeker niet het laatste "nieuwe" werk dat we van Prince te horen zullen krijgen. In zijn Vault (kluis) -die tijdens zijn leven nog met een waas van mysterie omgeven was- zitten duizenden onafgewerkte en afgewerkte songs. De wildste en jongste schattingen gaan tot 8.000.  Er bestaat zeker al een lijst met 3.000 titels.

Het idee voor de opslagruimte kwam naar eigen zeggen van opnametechnicus Susan Rogers. Zij vond het bij het begin van zijn carrière al belangrijk dat al het materiaal van Prince verzameld werd. "Dit is zijn erfenis, we moeten die beschermen", zei ze daarover in een BBC-reportage uit 2015, een jaar voor zijn dood. Prince maakte immers veel meer songs dan hij ooit kon uitbrengen. Hij stond er ook om bekend dat hij zijn muzikanten zelfs 's nachts uit hun bed belde om muziek in te blikken. "Op de momenten waarop hij wakker was en niet bezig was, met zakelijke dingen, was hij aan het opnemen. Ik heb nooit iemand anders gekend die op die manier werkt. En de opnames uit zijn beginperiode vertellen ons iets over een unieke mens, een belangrijke persoon in de populaire cultuur." 

De opnames uit zijn beginperiode vertellen ons iets over een unieke mens, een belangrijke persoon in de populaire cultuur.

Susan Rogers, opnametechnicus, lag mee aan de basis van The Vault

The Vault (toegang zie foto hieronder) bevond zich in Paisley Park, de studio's en woonplek van Prince in Chanhassen, een voorstad van Minneapolis. Na zijn dood is die plek een museum geworden. Intussen is al het materiaal overgebracht naar Iron Mountain in Los Angeles, een bedrijf dat gespecialiseerd is in gegevensherstel en digitalisering. 

AP - Carver County Sheriff's Office

Toen Prince in 2016 op zijn 57e onverwacht stierf, liet hij geen vrouw en geen kinderen achter. En er was ook geen testament, dus het was helemaal niet duidelijk wat er met al het materiaal zou gebeuren. Er doken toen ook allerlei mensen op die beweerden erfgenaam te zijn. De erfgenamen die uiteindelijk erkend werden (zijn jongere zus Tyka Nelson en halfbroers en halfzussen, in totaal vijf) zijn nu nog altijd verwikkeld in een rechtszaak over de erfenis. 

We voelen zijn ogen op onze rug.
Michael Howe en Troy Carver, ontsluiten nalatenschap Prince

Troy Carver, de voormalige manager van Lady Gaga, is door de bank die het nalatenschap voorlopig beheert, aangetrokken als adviseur. Michael Howe is de hoofdarchivaris van de legendarische kluis van Prince. Hij houdt zich -samen met een heel team- bezig met orde te scheppen in alles wat Prince achtergelaten heeft (audio, video, teksten, tekeningen, ...). 

In een reportage van "60 minutes" van CBS vertelt Carver hoe hij te horen kreeg dat Prince vanaf een bepaald moment niet meer in zijn kluis kwam. Ik dacht dat hij dat gedaan had om zijn oud materiaal achter zich te laten en zich op nieuwe dingen te focussen", legt Carver uit. Maar niets menselijks was Prince vreemd. "Ik kreeg te horen dat hij gewoon de code van de kluis niet meer wist", gaat Carver verder. "Vanaf dat moment werd het materiaal gewoon in andere ruimtes in de buurt van de kluis bewaard." 

Het idee dat al die muziek er nog is, is wel geweldig.

Stijn, Prince-fan en muzikant

En hoewel Prince nooit zelf bepaald heeft wat er met zijn werk moest gebeuren na zijn dood wist hij volgens Michael Howe uiteraard dat "al deze opnames op een bepaald punt het daglicht zullen zien wanneer ik er niet mee ben".  Carver en Howe springen er naar eigen zeggen heel voorzichtig mee om. "We voelen zijn ogen op onze rug", klinkt het in interviews. Net zoals Prince zelf deed, brengt The Prince Estate ongeveer een album per jaar uit sinds zijn dood. 

"Als ze elk jaar nog 1 plaat uitbrengen, dan gaan mijn kleinkinderen zelfs nog kunnen genieten van nieuwe platen van Prince", zegt Stijn. "Of het allemaal even goed zal zijn, daar twijfel ik een beetje aan. Er zijn al heel veel illegale opnames en daarin voel je dat bepaalde ideeën in verschillende songs terugkomen. Maar het idee dat al die muziek er nog is, is wel geweldig. En het is voor veel fans wel fijn dat het nog naar buiten zal komen. Maar bij de manier waarop het soms aangeboden wordt (een zogezegde gelimiteerde versie die dan later wordt bijgedrukt bijvoorbeeld), daar heb ik wel bedenkingen bij." 

Naar deze verborgen parels kijken de fans uit

Volgens Stijn liggen er zeker nog parels achter slot en grendel, waar de fans echt naar uitkijken. "In 2017 en 2018 ben ik rond zijn sterfdatum naar Minneapolis geweest en daar kregen we de "Piano & a microphone"-concerten te zien die Prince in Paisley Park gegeven heeft, dat zijn de eerste shows die hij ooit solo speelde. Ze werden geprojecteerd op een groot scherm, in de zaal waar hij de shows zelf gespeeld had. We weten dus dat er opnames van die twee shows bestaan met perfect beeld en geluid. Er wordt al lang gezegd dat die ooit het daglicht zullen zien en daar zitten veel fans op te wachten." 

Het is ook enorm uitkijken naar "Black is the new black", een van zijn laatste studioalbums met nieuwe muzikanten. 

Stijn, Prince-fan en muzikant

"Ook zijn laatste show ooit, in Atlanta, waarvan 1 nummer verscheen vlak voor zijn dood, bestaat in perfecte opnamekwaliteit. Toen hij voor de laatste keer een dansfeest gaf, enkele dagen voor zijn overlijden, kondigde hij zelf die show aan als zijn volgende release. En er is ook nog een van zijn laatste studioalbums waarover enorm gespeculeerd wordt. "Black is the new black" is een door jazz geïnspireerd album met een heleboel nieuwe muzikanten. Het is niet duidelijk of dat album afgeraakt is. Maar ook daar kijken liefhebbers enorm naar uit." 

Bekijk de officiële videoclip van "Diamonds & pearls":  (en lees daaronder verder)

En dan zijn er volgens Stijn ook enkele quasi-zekerheden voor de komende periode. "Er liggen in ieder geval nog super deluxe edities op de plank die in de komende jaren uitgebracht zullen worden. "Diamonds & pearls" is volgens de geruchten gepland voor oktober (de plaat is dan 30 jaar oud).  Maar ook "Parade" (1986) en enkele andere albums zijn helemaal klaar. De laatste twee deluxe albums van Prince "1999" en "Sign of the times" waren stuk voor stuk zeer uitgebreid, met enorm veel extra materiaal, concertbeelden, onuitgebracht werk. Als die trend verder gezet wordt, zijn we nog lang zoet."

Meest gelezen