usage worldwide

Regering-Biden krabbelt terug na kritiek en zal toch meer erkende vluchtelingen toelaten in de VS

De regering van president Joe Biden kondigde gisteren aan dat er voorlopig niets verandert aan het lage maximumaantal vluchtelingen dat jaarlijks de VS binnen mag. Dat blijft op 15.000, het historisch lage maximum dat zijn voorganger Donald Trump had bepaald, ook al beloofde Biden twee maanden geleden nog in het Congres dit jaar meer dan 60.000 vluchtelingen op te nemen. Onder druk van de linkervleugel van de Democratische partij krabbelt Biden nu toch terug.

In het noodbesluit van president Biden gisteren stond dat het plafond van 15.000 vluchtelingen ook dit (fiscaal) jaar "gerechtvaardigd is uit humanitaire overwegingen" en "in het nationaal belang" is. Het maximumaantal zou wel opgetrokken kunnen worden als dat aantal bereikt wordt voor het einde van het fiscale jaar, luidde het nog.

Maar die aankondiging dat het lage plafond van 15.000 erkende vluchtelingen per jaar onveranderd bleef, leverde de regering van president Biden fikse kritiek op. Van mensenrechtenactivisten, maar ook vanuit zijn eigen Democratische partij. De tweede belangrijkste Democraat in de Senaat, Dick Durbin uit Illinois, noemde het "onaanvaardbaar". Het populaire linkse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez uit New York was nog veel feller en sprak van een voortzetting van het "racistische, xenofobe beleid van de regering Trump".

(Lees voort onder de tweet.)

Onder druk van alle kritiek kwam het Witte Huis al snel met een verduidelijking. Jen Psaki, woordvoerder van het Witte Huis, zei dat de richtlijn van de president "onderwerp van enige verwarring" was. Volgens haar kan de regering de limiet niet zo snel verhogen als ze zou willen, vanwege het "gedecimeerde programma voor de toelating van vluchtelingen dat we hebben geërfd" van de vorige regering van president Trump.

Het lijkt "onwaarschijnlijk" dat Biden de limiet zal kunnen optrekken tot 62.500, zoals hij twee maanden geleden in het Congres had beloofd, zegt Psaki nog. Maar volgende maand zal wel een nieuw, hoger maximumaantal vluchtelingen worden aangekondigd, zegt ze. 

Het aantal vluchtelingen dat wordt toegelaten in de VS heeft niets te maken met de migranten die illegaal vanuit Mexico de grens met de Verenigde Staten proberen over te steken. Maar op het moment dat er elke maand tienduizenden migranten vanuit Latijns-Amerika de grens proberen over te geraken, is president Biden ervoor beducht al te gastvrij te lijken voor vluchtelingen, zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris aan persagentschap Reuters.

Meest gelezen