Sociale woonwijk in Gent met “schimmelwoningen” verdwijnt zeker: “Helemaal uitgeleefd, kunnen niet blijven renoveren”

In Gent heeft nu ook de raad van bestuur van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent bekrachtigd dat de sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk tegen de vlakte moeten, omdat een nieuwe renovatie niet haalbaar is. Een 100-tal mensen die er nu nog woont, krijgt een andere sociale woning aangeboden. Na de sloop zullen er op dezelfde site nieuwe sociale woningen komen. 

Sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent zal de volledige Sint-Bernadettewijk in 1 keer slopen en op die plaats nieuwe sociale woningen bouwen. De beslissing hing al een hele tijd in de lucht maar is nu ook officieel bekrachtigd door de Raad van Bestuur. Een actiegroep met bewoners, “Bernadette Blijft” had nochtans hevig geprotesteerd tegen de sloop. Ze pleitte voor een renovatie blok per blok. “Maar dat bleek al snel niet technisch haalbaar”, verklaart Marc Heughebaert, voorzitter van WoninGent. De wijk gaat dus helemaal tegen de vlakte, de werken zijn voorzien voor volgende zomer. 

We blijven ons verzetten tegen deze beslissing, we vragen een onafhankelijke studie
Simon van actiegroep “Bernadette Blijft”

De beslissing valt bij de actiegroep “Bernadette Blijft” in slechte aarde. “WoninGent beweert dat we gehoord zijn, en dat onze grieven bestudeerd zijn, maar dat klopt niet”, zegt Simon van de actiegroep. “We vragen een onafhankelijke studie naar de haalbaarheid van een nieuwe renovatie.” Het blijft zeer de vraag of die er ook zal komen. 

Nieuw onderkomen voor 100 bewoners

De definitieve sloop betekent dat een 100-tal mensen dat nu nog in de Sint-Bernadettewijk woont een nieuw onderkomen zal moeten krijgen. “We kijken eerst en vooral naar sociale woningen in de buurt. Dat zal echter, daar moeten we eerlijk in zijn, niet voor iedereen lukken”, gaat Heughebaert verder. “We zoeken voor iedereen een oplossing. Voor oudere inwoners is zo’n verhuis niet evident maar de woningen zijn in te slechte staat. We kunnen ze niet blijven opknappen." 

“Schimmelwoningen”

De bewoners van de Sint-Bernadettewijk in Gent klagen al jaren over de erbarmelijke toestand van sommige woningen. In 2018 veroorzaakte de situatie zelfs een grote rel in de aanloop naar de verkiezingen. Het VRT-verkiezingsprogramma “Iedereen Kiest” zond toen een reportage uit over schimmel in bepaalde woningen. Het leidde tot verhitte debatten én beloftes om ook echt iets te doen met de wijk. Reportagemagazine Pano merkte enkele maanden op dat er nog weinig was veranderd. 

Tuinwijk

De Sint-Bernadettewijk in Gent is een typisch voorbeeld van een zogenaamde tuinwijk. Het is een concept dat ongeveer 100 jaar geleden op verschillende plaatsen in Vlaanderen ingang vond. Overheden bouwden toen kleine nieuwe wijken met sociale woningen waarbij er ook kleine tuintjes en gedeelde groene plekken werden voorzien. “De woningen zijn een eeuw oud en hebben al een grondige renovatie gehad vroeger. Ze nu opnieuw onder handen nemen kost veel te veel geld.”

Meest gelezen