Videospeler inladen...

De Wever na audit El Kaouakibi: "Wie geld geeft aan iemand die oplichter blijkt, draagt politieke verantwoordelijkheid"

Als de dans-vzw Let's Go Urban van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi binnen de week niet kan verantwoorden waar bijna een half miljoen euro aan subsidies van de stad Antwerpen naartoe gingen, wordt de samenwerking stopgezet. Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) na een audit van de stad. Daaruit blijkt dat mogelijk tot 350.000 euro voor het nieuwe Let's Go Urban-gebouw naar privébedrijven van El Kaouakibi ging. Volgens De Wever is niet alleen het hele Antwerpse college verantwoordelijk, maar ook andere beleidsniveaus en de CEO's die El Kaouakibi financieel hebben gesteund.

De stad Antwerpen geeft dans-vzw Let's Go Urban een week de tijd om te verantwoorden of zo'n half miljoen euro terecht zijn uitgegeven en niet weggesluisd zijn. Maar "ik acht de kans dat men dat zal kunnen eerlijk gezegd héél klein, quasi onbestaande", zegt burgemeester De Wever aan VRT NWS in een reactie op een audit van het stadsbestuur. 

"Net als heel de samenleving zijn we achterovergevallen", gaat De Wever verder. "Samen met heel veel andere overheden en wellicht ook private bedrijven vrezen wij dat we opgelicht zijn door die organisatie." Als er geen verantwoording komt, zal het stadsbestuur zich burgerlijke partij stellen en het geld terugeisen. 

Bekijk hier de reactie van burgemeester Bart De Wever en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Uit de audit van de stad Antwerpen blijkt dat van de 3,5 miljoen euro die de stad investeerde in het "Urban Center", een gebouw voor de vzw van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi, mogelijk tot 350.000 euro is weggesluisd via onterechte facturen naar privébedrijven van het parlementslid. Zo'n 120.000 euro zou zijn weggesluisd via werkingskosten.

Het gaat om bedragen die aan de stad gefactureerd zijn voor prestaties die niet voor het Urban Center bedoeld waren (het nieuwe gebouw van Let's Go Urban op het Kiel) maar wel voor één van de privebedrijven. 

Ook lijkt het er volgens de stad op dat enkele van die facturen vervalst werden, zes in totaal, ter waarde van zo'n 54.000 euro. Daarbij zou het de bedoeling geweest zijn om te verhullen dat subsidiegeld naar haar privébedrijven ging.

Hoe de grafiek te lezen? De eerste geeft een overzicht van de exploitatiesubsidies vanuit de stad, de tweede van de investeringssubsidies. In de eerste kolom van de tabel het opgebouwde bedrag tot dat jaar, in de tweede kolom de jaarlijkse verhoging van de subsidie.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over Let's Go Urban en lees hieronder verder:

Videospeler inladen...

De audit wijst gelukkig ook uit dat er geen integriteitsprobleem is in de stad

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

In "Terzake" benadrukt De Wever dat de stad Antwerpen geen schuld treft. "De audit wijst gelukkig ook uit dat er geen integriteitsprobleem is in de stad, dat geen enkele ambtenaar willens en wetens heeft meegewerkt aan een systeem van misbruik of dat heeft aangemoedigd, nog minder dat schepenen of politici zouden hebben gezegd dat het allemaal in orde was of hebben gezegd om uit te betalen ondanks dat ze allerlei signalen kregen dat er dingen niet juist waren." 

Hoe kon het dan dat de stad zo veel subsidies heeft uitbetaald, ondanks de vele signalen dat er inderdaad van alles niet koosjer was bij Let's Go Urban? "Ik kan u met de hand op het hart zeggen dat ik die signalen niet heb opgevangen", aldus De Wever.

Toch zijn er honderdduizenden euro's in rook opgegaan. "Dat is pijnlijk, uiteraard", geeft de Antwerpse burgemeester toe. "Als je geld geeft aan iemand die een oplichter blijkt te zijn, draag je daar een politieke verantwoordelijkheid voor. Maar hetzelfde geldt voor ongeveer alle partijen of CEO's van privébedrijven."

Dit is een collectieve verantwoordelijkheid van het college

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

Maar was de betrokken schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), die haar fiat gaf voor een heleboel subsidies soms niet alert genoeg? "Dit is een collectieve verantwoordelijkheid van het college", zegt De Wever. Een schepen geeft geen geld. Heel het college is betrokken." Terloops geeft hij nog mee dat ook de gemeenteraad de begroting heeft goedgekeurd.

Nog volgens De Wever zijn er wel systeemfouten die mogelijkhebben gemaakt dat er bij Let's Go Urban geld kon worden weggesluisd. Hij wil die systeemfouten zo vlug mogelijk wegwerken. 

Bekijk hieronder het gesprek met Bart De Wever in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk een reportage in "Terzake" over subsidies voor sociale projecten en de controle daarop:

Videospeler inladen...

Meest gelezen