Stad Leuven wil af van gasbranders en subsidieert duurzame alternatieven zoals elektrische kussens

De stad Leuven gaat financiële steun geven aan horecazaken die hun terrassen verwarmen op een duurzame manier, met elektrische kussens bijvoorbeeld. Die verbruiken minder energie dan de gastoestellen die de uitbaters doorgaans gebruiken om hun terrassen te verwarmen. 

De stad Leuven maakte eerder deze week haar relanceplan bekend voor de Leuvense horeca. Een opvallend onderdeel daarvan is de steun voor duurzame terrasverwarming. “We willen niet noodzakelijk meteen af van de bestaande systemen. Maar we gaan wel vrijblijvend alternatieven aanbieden waar we financieel in tussen komen”, zegt schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). “We willen duurzame terrasverwarming, dat kan gaan van infraroodstralers tot elektrische kussens. Dat zijn kussens die vier tot zes uur lang warmte afgeven en daarna opnieuw opgeladen worden. Dat is een systeem dat meer en meer in is.”

Vrijblijvend

Heel wat terrassen in Leuven worden op dit moment verwarmd met gasbranders. “Die branders zijn energieverslindend. We willen inzetten op duurzame alternatieven, maar voor alle duidelijkheid: het is vrijblijvend. We gaan niemand verplichten, de mensen in de horeca hebben het al moeilijk genoeg”, aldus schepen Geleyns. 

In totaal zal in het relanceplan van de stad Leuven 100.000 euro voorzien worden voor die duurzame terrasverwarming. “In mei zal het reglement voorgelegd worden op de gemeenteraad, weliswaar met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. Dus wie aankopen gedaan heeft die passen in dit reglement komt in aanmerking voor subsidies.”

Meest gelezen