Belga

Staking bij Punch Powertrain in Sint-Truiden voorbij, vakbond: "Echte gesprekken moeten nog beginnen"

De staking bij Punch Powertrain in Sint-Truiden is voorbij. Vakbonden en directie hebben een eerste akkoord bereikt en vanaf volgende week wordt het werk hervat. Maandag brak er een spontane staking uit nadat bekendraakte dat bijna 250 jobs bedreigd zijn. Dat is meer dan een kwart van de jobs. Er is nu een eerste akkoord, al zal er nog verder gepraat moeten worden, zegt de vakbond ACV.

Punch Powertrain maakt versnellingsbakken voor auto's. Begin deze week brak er een spontane staking uit omdat de directie bekend maakte dat zo'n 250 jobs moesten verdwijnen. Het personeel was bijzonder ontstemd omdat het over de tweede ontslagronde ging in twee jaar. 

Toekomst onzeker

"Er is een eerste akkoord bereikt over de extra ontslagpremies", reageert Nadia Gueroui van het ACV. "Het gaat dan over de gedwongen ontslagen en de mensen die vrijwillig willen vertrekken." Voor de gedwongen ontslagvergoeding is een hoger bedrag vastgesteld dan de wet, namelijk 3.000 euro per jaar anciënniteit. Wie vrijwillig vertrekt, krijgt een premie van 2.300 euro per jaar anciënniteit binnen het bedrijf. 

"Het echte werk moet nog beginnen", gaat Gueroui verder. "We gaan proberen dat aantal van 250 nog naar beneden te krijgen (...) We hebben ook nog niet gesproken over de toekomstige werkzekerheid van de blijvers. Als in die gesprekken een kink in de kabel komt dan kan het dat de achterban beslist om opnieuw te gaan staken."

Meest gelezen