Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tegenstanders van de militaire junta in Myanmar vormen een tegenregering met de minderheden

In Myanmar (Birma) hebben parlementsleden van de partij van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi een tegenregering gevormd tegen de militaire junta die in februari de macht heeft overgenomen. De tegenregering omvat ook veel leden van gewapende groepen van de talrijke etnische minderheden.

"Dit is de regering van het volk", zo kondigde de democratische voorvechter Min Ko Naing de vormen van een alternatieve regering in Myanmar (het vroegere Birma) aan. In een videoboodschap van tien minuten lang legde hij uit dat de militaire raad die begin februari de macht heeft overgenomen, geen enkele politieke legitimiteit heeft.

Het doel is een einde te maken aan het geweld en een echte federale democratische unie uit te bouwen

Sasa, een van de leden van de tegenregering

De nieuwe "regering van nationale eenheid" wil daarom het wettelijke machtsvacuüm in Myanmar opvullen, ten minste naar de buitenwereld toe. De westerse landen weigeren vooralsnog om de militaire junta in het land te erkennen en ook veel Aziatische landen aarzelen daarmee.

Het is niet duidelijk hoeveel aanhang en invloed die tegenregering heeft. Na de aankondiging schaarden veel tegenstanders van de junta zich op sociale media achter "onze regering" en was er op grote schaal handgeklap in de straten van Yangon, de vroegere hoofdstad Rangoon. Leger en politie lijken alleszins nog de controle te hebben in Myanmar, maar de administratie ligt zo goed als stil en het protest blijft voortwoeden op straat. Sinds de coup zijn er nu al zeker 720 doden gevallen. (Lees verder onder de foto).

Wie of wat zit er achter die tegenregering?

Die nieuwe "regering" -zoals ze zich noemt- bestaat vooral uit leden van de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi die eind vorig jaar een verpletterende overwinning heeft geboekt in de parlementsverkiezingen. De regering is echter begin februari afgezet na een militaire staatsgreep. Aung San Suu Kyi, haar ministers en toplui van de NLD zitten sindsdien opgesloten.

De tegenregering die vandaag is uitgeroepen, bestaat vooral uit leden van de NLD die nog op vrije voeten zijn. Er zijn echter opvallend veel leden van de talrijke etnische minderheden zoals Kachin, Karen, Shan, Mon, Chin en Ta'ang in vertegenwoordigd. Het gaat soms ook om leden van etnische rebellengroepen die al decennia strijd voeren met het leger van Myanmar. 

De nieuwe regering wil dus niet enkel een terugkeer naar de democratie, maar belooft de minderheden ook om een echte democratische federale staat met zelfbestuur voor de deelstaten uit te bouwen. In het huidige Myanmar worden die minderheden vaak als tweederangsburgers beschouwd door de meerderheid van Bamar of Birmanen. 

Opvallend daarbij is dat ook Aung San Suu Kyi en haar NLD vooral steun hebben onder die Birmanen en het verwijt kregen dat ze -net als de legertop- de minderheden als minderwaardig beschouwen. In de huidige omstandigheden hebben de NLD en de minderheden elkaar echter nodig.

Christelijke Kachin-vrouwen tijdens het bezoek van paus Franciscus aan Myanmar enkele jaren geleden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen